Gravid

presenteras av

Gravid vecka 36

Allt du behöver veta i vecka 36

Av: 

family

Gravidvecka 36.
Gravidvecka 36.

Nu kan det kännas som om lungorna inte längre får plats.

Tänk på att packa förlossningsväskan och ta ledigt från jobbet om du kan!

Troligtvis börjar det bli jobbigare och mer otympligt att gå nu. Nu när livmodern står som allra högst under graviditeten kan det kännas som om lungorna inte längre får plats. För en del vänder det nu men för en del tar det någon vecka till innan barnet sjunker ner och du får lättare att andas och röra dig. Det kan vara en bra idé att ha din förlossningsväska färdigpackad eftersom förlossningen nu i praktiken kan vara väldigt nära. Om du inte redan slagit av på takten på jobbet kan det vara skönt att ta ledigt de sista veckorna för att varva ner innan barnet kommer.

Har långa perioder av sömn och aktivitet

Fostret väger nu cirka 2,6 kilo och lägger varje dag på sig ungefär 14 gram fett. Det är i samma storlek som en honungsmelon. Fostret tränar för fullt för ett liv utanför livmodern. Fostret har längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som innan men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser.

Fostret har ungefär samma storlek som en honungsmelon.
Fostret har ungefär samma storlek som en honungsmelon.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.