Förskolepersonalen rasar mot SVT efter uttalande

”Snacka om att förminska oss”

Publicerad:
Uppdaterad:

Småbarn | Family

En SVT-reporters uttalande om förskolan i direktsänd tv har fått flera att reagera.

Så här svarar SVT på kritiken.

På sociala medier rasar förskolepersonal efter ett uttalande som en SVT-reporter gjorde i en direktsänd nyhetssändning på torsdagseftermiddagen.

Reportern pratade om smittorisken av coronaviruset på förskolan och sa att risken att bli smittad där är mindre hög än på andra arbetsplatser ”om man nu kan se det som en arbetsplats”. Det är framför allt det sistnämnda som har fått folk att reagera.

”Snacka om att förminska oss!”, ”Så fruktansvärt respektlöst uttalande!”, ”Om jag som förskollärare inte går till jobbet varje dag, vad fa-n går jag då undrar jag? Så kränkande sagt!”, ”Det här var verkligen inte vad vi behövde just nu. Vi är så många som är tröttna och slitna nu i den här pandemin som vi fortfarande kämpar”, är några av reaktionerna på uttalandet.

Samtidigt menar vissa att det nog endast var en olycklig felsägning, att det hon sa är feltolkat och att man snarare bör rikta sin ilska mot politiker i stället för att gå på reportern och SVT.

Förskolläraren Anki Jansson, en av grundarna bakom Facebookgruppen Förskoleupproret, har själv inte sett inslaget i sin helhet utan bara det klipp som cirkulerar i sociala medier. Hon berättar vad det är som har fått medlemmar i gruppen att reagera.

– Det jag tänker är att detta är en slutkörd yrkeskår. Det hon sa, även om det är en felsägning, fick bägaren att rinna över. Många är slut och kämpar för att barnen ska ha det bra, vissa hoppar till och med över sin egen rast för att vara med barnen – det ser likadant ut överallt i landet. Dessutom är många oroliga och rädda för att bli smittade, även om de inte blir jättesjuka kan de ha en anhörig hemma som är i riskgrupp.

Vissa hävdar att ilskan mot själva reporten har gått för långt, vad säger du om det?

– Många har nog bara sett det lilla klippet. Om jag talar för Förskoleupproret är det inte okej att driva hetsjakt mot någon person eller ta till personangrepp, det tar vi avstånd ifrån. Samtidigt så undrar vi: Hur ser man på förskolan? Vi är en arbetsplats som alla andra och samma riktlinjer gällande corona bör gälla oss i den mån det går.

I ett mejl till Aftonbladet Family kommenterar Magnus Nildén, som är digital nyhetschef på SVT, uttalandet:

”Det stämmer att det handlar om en av våra direktsändningar under gårdagen, där reportern gjorde en felsägning. Reportern pratade i studion om barn och lärarna och tänkte där och då att det kunde uppfattas som att barn och lärare är kollegor, och att det kunde uppfattas som respektlöst. Det var ur den tanken som den oavsiktliga felsägningen uppstod. Vi har den största respekt för alla förskolepedagoger och lärare som tar hand om våra barn”.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY