Bastian, 3, slutade bajsa när han var två månader

Mamman: Ingen vet vad som är fel

Av: 

Malin Wigen

Hälsa | Family

Bastians föräldrar har provat allt: Huskurer, laxermedel i mängder, uteslutande av livsmedel och medicinska undersökningar.

Inget har hjälpt Bastian som inte kunnat bajsa på snart tre år.

– Allt slutade fungera när han var två månader, det hände i stort sett över en natt, det kom ingen bajs, säger mamman Helle Sandahl.

Sedan dess har hennes i dag treårige son Bastian varit förstoppad, och ingen vet varför.

– Resan har börjat och den har inte tagit slut än, det blir bara sämre.

När de sökte hjälp för hans problem första gången fick de höra att de inte skulle vara oroliga. När Bastian till sist undersöktes hittade läkaren inget att anmärka på, han växte som han skulle. Han ordinerades dock laxermedel, som inte gav någon effekt. Inte ens fisventilen de rekommenderades hjälpte.

– Magen blev uppblåst, vi fick inte röra honom och kunde inte lägga honom på ryggen för att han gallskrek.

Ännu en gång fick de åka in akut med Bastian, som då var tre månader. Och läkarna menade att han såg fin ut, trots att han var så uppsvälld.

– De gav honom laxermedel, då kom det små harpluttar ut. De var nöjda att bajset kommit ut men det var inte vi föräldrar för så lite bajs på så lång tid är inte normalt.

Och sen fortsatte de så. In och ut på akuten där Bastian försetts med laxermedel och sedan skickats hem. Men aldrig har någon till botten med vad som var fel, menar Helle. En natt fick hon och pappan nog.

– Det gick inte mer. Han hade gallskrikit flera nätter på rad. Han åt inte, han vill varken ha bröstmjölk eller något annat, han bara gallskrek konstant, och bajset kom inte ut. Vi försökte med husmorsknep, som att ta upp en termometer i rumpan för att irritera så att det skulle sättas igång. Vi gjorde allt tänkbara, bara för att han skulle bajsa, men det funkade inte.

De krävde att Bastian skulle röntgas. Till slut fick han det. Det visade sig att Bastians tarm var packad med avföring.

– Då brast det, alla började gråta, varför har de inte lyssnat innan?

Bastian skrevs in på Näls sjukhus där han ordinerades ett nytt laxermedel. Han skulle ta en halv påse, men de fick höja dosen till fyra-fem påsar. Men inget blev bättre, Bastian ville inte göra något.

”Är ett helvete”

I dag äter Bastian via en sond, något SVT också skrivit om. Varken hans hår eller naglar växer. Och det är först nyligen han lärde sig att gå.

– Han har varken velat krypa eller gå innan, för att han har haft tarmvredsmärtor. Så vi har fått bära honom i bärsele hela tiden.

Varje dag måste han ha hjälp att tömma sin tarm med hjälp av en stor sondslang och laxermedel, något som är ett smärtsamt moment för honom. Förstoppningen påverkar hela familjens vardag. Helle är hemma på heltid för att han inte kan gå i förskolan på grund av den låga energin och smärtan.

– På två röda sekunder kan han slänga sig på golvet och gallskrika när får sina kramper och de är inte roliga.

Frustationen över att sonen aldrig blir bättre är stor hos Helle.

– Det är ett helvete, på ren svenska, det är fruktansvärt. Vi har fått gå upp flera gånger per natt och gått runt med honom med ena benet högt upp och andra långt ner och gungat honom fram och tillbaka för att han har ont i magen. Det är synd att det ska vara så här, att ett barn ska lida så här länge.

Dessutom är det svårt att inte bli trodd på, ingen har tagit dem på allvar, menar hon. Först nu har Bastian fått genomgå endoskopi, det tog åtta månader för läkarna att ta det beslutet. Nu väntar de på ännu en kallelse.

– Jag jobbar inom äldrevården, jag är medveten om att saker tar tid. Men det ska inte vara så för våra gamla och barn. Om det kommer en föräldrar som har ett barn med kramper i magen som inte får ut sitt bajs då ska de ta det på största allvar. För det första är det farligt och sen är det smärtsamt för det här lilla barnet. Jag hoppas att man samlar på sig mer kunskap inom vården, att de inte blundar. Sen hoppas jag att de hittar felet så att vi kan vända blad och försöka leva ett normalt liv men med en diagnos.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Böckerna som gör dina barn smartare - här är 7 tips.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Kawasakis sjukdom och corona: Allt du behöver veta

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa | Family

Familjeliv

Familj

Barns hälsa

Ont i magen

MER OM FAMILY

Läkaren: Så vet du att ditt barn är förstoppat

Så vet du att din bebis har ont i magen

Jessicas dotter Hedvig har Downs syndrom: ”Har aldrig velat ha någon annan än henne”