Så gör du när ditt barn har magsjuka

Magsjuka, kräkningar och diarré – så behandlar du ditt barn

Publicerad:
Uppdaterad:
Har ditt barn magsjuka? Då ska du göra så här.
Foto: TT
Har ditt barn magsjuka? Då ska du göra så här.

Hälsa | Family

Har ditt barn magsjuka? Så ska du göra och då bör du söka vård.

Om ditt barn plötsligt kräks eller har diarré beror det nästan alltid på att hen har smittats av magsjuka, en virusinfektion som är extremt smittsam. Barnet kan också få feber. Vid magsjuka går kräkningarna oftast över efter några dagar, men diarréerna kan vara i en vecka eller längre.

Eftersom magsjuka är extremt smittsamt ska barnet stanna hemma under tiden det är sjukt och minst 48 timmar efter tillfrisknandet. Virusen smittar genom direktkontakt eller via händerna till maten vi äter eller andra saker vi tar på. För att hindra smittan krävs därför noggrann handtvätt – hela tiden. Det kan vara bra att veta att tvål och vatten är mycket mer effektivt än handsprit.

Så här behandlar du magsjuka

Barn som kräks och/eller har diarré blir lätt uttorkade. Om barnet dessutom har feber är det extra viktigt att de dricker mycket. Ju mindre barnet är desto känsligare är det för uttorkning. Ge vätskeersättning för att återställa vätskebalansen, antingen kan du göra egen eller köpa på apotek. I båda alternativet är det väldigt viktigt att blanda med rätt mängd vatten, annars kan vätskeersättningen stjälpa mer än hjälpa.

Låt barnet äta den mat hen vill under tiden hen är sjuk. Prova gärna blåbärssoppa eller morotssoppa då det kan ha en stoppande effekt på diaréer. Ge små portioner mat och blanda gärna i extra fett. Undvik fullkornsvälling och lightdrycker eftersom det kan ge barnet mer diarré.

Då ska du söka vård

Du kan se om ditt barn är uttorkat om hen är slö och trött, kissar mycket mindre än vanligt, har kall och kladdig hud och inte har saliv i munnen. Det kan också visa sig genom att det inte kommer tårar när barnet gråter. Då ska du uppsöka vård.

Du bör även söka vård om barnet är under två månader, om det finns blod eller slem i bajset, om barnet verkar ha mycket ont i magen eller om bajset fortsätter att vara löst två veckor efter en magsjuka trots att barnet i övrigt är friskt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY