Gravid

presenteras av

Förlossningsskadorna minskar kraftigt i Stockholm

Så mycket har allvarliga bristingar minskat

Publicerad:
Färre drabbas av allvarliga förlossningsskador.
Foto: Getty images
Färre drabbas av allvarliga förlossningsskador.

FAMILY

Färre drabbas av allvarliga förlossningsskador i Region Stockholm.

– Barnmorskorna, läkarna och hela förlossningsvården har gjort ett fantastiskt arbete med att minska de allvarliga förlossningsskadorna, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionrådet (L).

Sedan 2014 har allvarliga bristningar vid normalförlossningar minskat med 42 procent i Region Stockholm. Även allvarliga bristningar vid vaginala förlossningar där man använder sugklocka som hjälp har minskat.

- Barnmorskorna, läkarna och hela förlossningsvården har gjort ett fantastiskt arbete med att minska de allvarliga förlossningsskadorna. Det betyder mycket för mammorna och kan påverka kvinnors hälsa och livskvalitet för lång tid, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionrådet (L), i ett pressmeddelande från Region Stockholm.

- Att öka tryggheten för de födande kvinnorna och barnen har varit en prioriterad uppgift både regionalt och nationellt i flera år. Gemensamma satsningar och projekt som utvecklat vården och höjt kunskapen, har burit frukt. Nu måste vi fortsätta på den positiva vägen och ge förlossningsvården förutsättningar att fortsätta höja kvalitet och trygghet. Att födslotalen går ner de närmaste åren ger utrymme för att arbeta ytterligare med kvalitet, vård- och arbetsmiljö, säger hon.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY