Gravid

presenteras av

Gravid och pollenallergi – det här gäller

Vilken pollenmedicin får man äta när man är gravid? Läkare har svaret

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Pollen är i luften vilket för vissa innebär en besvärande tid med rinnande ögon och snorig näsa. Men vad gäller för dig som är gravid och är allergisk mot pollen? Kan du inta allergimedicin som kortison? Det svarar specialistläkaren Teet Pullerits på.

Vad gäller egentligen när du är gravid och har pollenallergi? Är det fritt fram att äta pollenmedicin? Enligt Teet Pullerits, specialistläkare på Sahlgrenska sjukhuset, kan du ta preparat med gott samvete. Alla allergimediciner som går att köpa på Apoteket receptfritt är tillåtna.

– Man kan fortsätta använda alla de allergipreparat som man använt innan graviditeten. Man kan även använda nya mediciner, det finns nästan inga undantag alls. I så fall skulle det vara om det rör sig om en väldigt ovanlig medicin.

Helst ska man dock undvika äldre mediciner och istället använda sig av moderna typer som inte orsakar trötthet.

Kortisonbehandling vid graviditet

Även kortisonkur, i tablettform, är tillåtet om man har väldiga besvär. Men man bör undvika det vid första trimester, som pågår till vecka 12. Man bör även rådfråga läkare innan man börjar med kortisonkur i tablettform.

– Men det har inte visat någon påverkan på fostret under andra och tredje trimester. Kortison nässpray är dock definitivt tillåtet.

Har du pollenallergi och är gravid? Då går det bra att äta medicin, enligt läkaren.
Foto: Colourbox
Har du pollenallergi och är gravid? Då går det bra att äta medicin, enligt läkaren.

Gravid med astma? Fortsätt behandling

Om man har astma är det ytterst viktigt att man fortsätter sin astmabehandling under graviditeten, menar Teet Pullerits.

– All astmabehandling man fått insatt ska man fortsätta med, det är väldigt väldigt viktigt, säger han och fortsätter:

– Okontrollerad astma är skadligt för barnet.

Det råder missförstånd om detta bland patienter då det finns en rädsla för mediciner vid graviditet.

– Att på eget bevåg sluta med astmabehandling är helt fel.

Om man har påbörjat en allerigvaccination som kan vara i tre år, och blir gravid i samband med detta, så går det att fortsätta sin behandling. Man påbörjar dock inte en sådan behandling om man redan är gravid, enligt Teet Pullerits.

Kom ihåg – det går alltid att kontakta vården om det råder osäkerhet eller funderingar om graviditet, allergier och mediciner!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY