Gravid

presenteras av

Gen kan göra att preventivmedel inte fungerar

Studie visar varför p-piller och p-stav inte fungerar för alla

Uppdaterad 2019-03-26 | Publicerad 2019-03-14

Det finns vissa som använder preventivmedel som p-piller men ändå blir gravida. Några hävdar att det handlar om slarv men nu har forskare undersökt att det snarare kan röra sig om faktorer som kvinnor inte kan påverka.

– Vi måste börja ta dessa saker i beaktande, säger en av forskarna bakom studien, Aaron Lazorwitz.

Kvinnor som bär en ovanlig genetisk uppsättning kan producera en enzym som bryter ner hormoner som finns i preventivmedel. Detta kan förklara varför exempelvis p-piller inte varit 100 procent effektiva för vissa kvinnor som använder det som preventivmedel för att inte bli gravida, det visar en ny studie som publicerats i vetenskapliga tidsskriften Obstetrics & Gynecology.

Läkaren Aaron Lazorwitz vid University och Colorado, en av studiens medförfattare, sa dock att man inte kan kvantifiera hur stor den oavsiktliga graviditetsrisken är för dessa kvinnor då ”det är för tidigt”, skriver CNN.

Många läkare har haft patienter som sagt att de tagit sina piller perfekt, varje dag, men ändå blivit gravida. Och ingen vet varför.

– Den typiska synvinkeln på detta är att de måste ha missat p-piller och att de måste ha gjort något fel, säger Lazorwitz.

Men den förklaringen har inte varit nog för honom. Det var då han kom fram till att man ännu inte tittat närmare på hur gener kan påverka p-piller.

– Denna typ av forskning har inte berört kvinnors hälsa än. Det är dags att vi tar efter forskning som gjorts på andra läkemedel som visar att genetiken påverkar hur kroppen bryter ned dem.

Preventivmedel kan förlora sin effekt – på grund av gen, menar forskare.

Studerade de som använder p-stav

För att titta närmare på detta studerade Lazorwitz och hans kollegor 350 kvinnor som haft p-stavar på plats i minst ett år och inte mer än 26 månader. P-stavar sätts in under huden på överarmens insida och utsöndrar könshormonet gestagen. De valde att studera geners effekt på hormonmetabolismen hos kvinnor som använde p-stav eftersom att det inte var någon oro för att någon skulle missa en dos. I framtiden är tanken att forska på kvinnor som använder p-piller.

– Vi var tvungna att börja någonstans och det var en bra grupp att börja med.

De fokuserade på en genetisk variant om kallas CYP3A7*1C som är påslagen i livmodern – men som ”stängs” av hos spädbarn. Men hos vissa kvinnor slås aldrig denne av. Istället fortsätter den att göra ett protein som enligt studien bryter ned de hormoner som används i preventivmedel. När forskarna tittade närmare på testpersonernas hormonnivåer såg de att en av fyra kvinnor med den genetiska varianten CYP3A7*1C inte hade tillräckligt höga nivåer av gestagen för att kunna hindra ägglossning.

Kan påverka hur preventivmedel fungerar

Stuart Scott, som är professor i bland annat genetik, säger att studien är väl genomförd och ett bra första steg, och att den kan vara till nytta i vidare forskning, men att resultaten visar ett samband mellan genetik och läkemedels omsättning i kroppen, inte genetik och oavsiktlig graviditet. Han menar att det finns andra variabler som ännu inte är kända. Lazorwitz håller med.

– Det finns så mycket vi inte vet om preventivmedel. Det ser ut som det finns saker utöver kvinnans kontroll, som genetik, som kan påverka hur preventivmedel dungar. Och vi måste börja ta dessa saker i beaktande, säger han till CNN.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!