Hur gör man när ens barn svär?

Fråga psykologen

Publicerad 2021-01-05

Karin ger föräldrarna råd.

FRÅGA PSYKOLOGEN – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar gällande din egen eller ditt barns psykiska hälsa till family@aftonbladet.se

Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn.

Föräldrarna känner sig maktlösa när sonen svär och säger fula ord.

Psykolog Karin Marklund ger råd.

Hej,

Jag hade en fråga gällande mitt barns svordomar. Min son har lärt sig och säga fula ord från sina kompisar på skolan. Han fortsätter säga dem fula orden även när han är med sina syskon och speciellt när han blir förbannat på något eller någon så kommer dem fula orden från hans mun. Vilket både jag och min fru känner oss maktlösa för och vet inte vad vi ska göra för att han ska sluta säga sådana ord.

Vad anser ni behöver göra för att han ska sluta säga dem orden? Vi vill varken använda oss av morot eller piska metoden eftersom vi vet att det aldrig kommer att fungera på sikt. Visst kanske det hjälper för just den stunden men han kommer ändå att säga orden igen. 

Vi vill helt enkelt att han ska sluta säga sådana fula ord helt och hållet. 

Vi blir tacksamma om ni hjälper oss med det!

Psykologen Karin: Kanske fyller svordomarna en funktion

Hej och tack för din fråga!

Det är alltid lite speciellt att svara på frågor så här i brevform, då det inte finns möjlighet till varken följdfrågor eller kompletteringar. Frågor som jag skulle ha ställt om vi sågs öga mot öga, är till exempel: Hur gammal är er son? Verkar han må bra? Hur har han det med vänner? Och: Hur ser er relation ut i övrigt? För att få en tydligare bild av hur situationen ser ut för er.

Utifrån ditt brev förstår jag i alla fall att er son är i skolåldern, och oavsett om han är 7 år eller 15 så vet vi att det troligtvis är av största vikt för honom att vara accepterad bland sina jämnåriga. För en del barn är detta mindre viktigt än för andra, men gemensamt för alla är att relationer med jämnåriga tar mer och mer plats i barnets liv under den här tiden, jämfört med under småbarnsåren. 

Och hur skapar vi då relationer? Jo, genom handling men också i högsta grad genom språk. I vissa kretsar är det viktigt att förstå och kunna uttrycka sig akademiskt för att känna tillhörighet i en grupp. I andra kretsar är en hård jargong norm för hur man pratar med varandra. I en tredje grupp är svordomar ett sätt att visa att “vi är samma”, “vi hör ihop”. Kanske fyller svordomarna en sådan funktion för er son?

En annan funktion som språket kan ha är att skapa en egen identitet. Jag förstår på dig att hemma hos er så är svordomar inte OK, det ingår alltså inte i er familjs norm. Å andra sidan möter ert barn dagligen personer med helt andra normer och hör svordomar överallt, både i skolan, på fritiden och i media. Och mitt i allt detta ska han alltså hitta sin egen väg, sitt eget sätt att förhålla sig till språket. 

Det jag tänker att ni kan göra är att på ett icke dömande sätt, och anpassat efter barnets ålder, berätta för honom hur ni ser på detta med svordomar. Fråga också honom hur han ser på det! Kanske finns det vissa ord som kan vara okej medan andra, så som taskiga och kränkande ord gentemot andra, är oacceptabla? Beroende på hans ålder kanske ni behöver förklara vad vissa svordomar betyder och att någon kan bli ledsen om den blir kallad så, till exempel. I slutändan kan ni dock bara hoppas på att han tar med sig era åsikter och önskningar i sitt fortsatta utforskande av hur han vill använda språket. Om det finns en ömsesidig respekt och ett öppet snarare än dömande samtal kring detta, så är chansen större att han väger in era tankar och åsikter i sitt identitetsskapande, där språket också ingår.

Lycka till!

/Karin Marklund, psykolog


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!