Svenskarnas udda matkombinationer

Svenska folket delar med sig av sina specialiteter

Publicerad:
Uppdaterad:
Hur äter du dina ostbågar?
Foto: Privat
Hur äter du dina ostbågar?

Relation | Family

Knäckebröd med banan och grillkrydda, plättar med kaviar, tacos med banan och popcorn samt frysta vindruvor doppade i senap: Vad är din udda matkombo?

Du har säkert hört om matkombinationer som köttbullar och makaroner, hallonsylt till pannkaka och kaviar med ägg. Men sen har vi lite mer udda varianter som kanske kan få vissa att haja till. Eller vad sägs som fiskpinnar med svartvinbärsgelé, macka med korv och jordgubbssylt samt isglass med chokladsås och klyftpotatis?

Det är några exempel som framkom när Family tillfrågade medlemmarna i en Facebookgrupp om de hade någon ”märklig” matkombination att dela med sig av. Över 400 personer bidrog med ovanliga smakkombinationer som äts av dem själva, sina barn eller andra anhöriga.

”Min mormor (i Piteå) har Kalles kaviar på blodpudding, passar överraskande nog rätt bra”.

”Min son gillar frukostkombinationen: Baguette - smör - leverpastej - smörgåsgurka - västerbottenost - jordgubbsmarmelad. Allt tillsammans”.

”Bonusdottern älskar kall falukorv med filmjölk och brieost...”

”Min son gillar att blanda tomater med choklad”

”Min dotter doppar saltgurka i nutella”

”Ostbågar med brunsås”

”Limpabrödskiva med Bregott och dillscips”

”Kanelbulle med majonnäs och "rå" falukorv på”

”Korv med bröd med russin på ville dottern ha förr”

Nutella, spenat och fiskpinnar var en hit förr om åren

Bacon och risgrynsgröt

Forskaren: Därför gillar vi udda smaker

Enligt den tidigare kocken och numera smakforskaren Johan Swahn, finns det en förklaring till vad som får oss människor att gilla annorlunda matkombinationer. Bland annat kan det ha att göra med kulturella skillnader.

– Att man kommer från olika kulturer och har lärt sig olika saker, att man är uppväxt med olika smaker och konstellationer. Men det är också så att visa produkter kan ha dominerande smakmolekyler som passar väldigt bra tillsammans. Till exempel har lax och lakrits jättebra matchande smakmolekyler, de passar väldigt bra ihop.

Foto: Privat
Johan Swahn.

”Banan på pizza låter inte gott”

När han får höra om de olika matkombinationerna bland de tillfrågade menar han att det känns som en Roquefort (mögelost) och pepparkake-effekt. Att det som känns udda och omöjligt att stoppa i sin mun till en början kan bli en succé senare.

– Det var väl ingen som tänkte att det lät jättegott för några år sedan med mögelost och pepparkaka men nu vet vi att det verkligen gifter sig. Det beror på att de har dominerande smakmolekyler som passar bra, säger han och fortsätter:

– Det är som med banan på pizza. Det låter inte så himla gott men när man äter så förstår man att den här sältan, bananen och fettet gifter sig jättebra. Det kan låta lite abstrakt i huvudet ibland. Eller som Flygande Jacob, som låter helt galet om man bara får ingredienserna: kyckling, grädde, chilisås, banan och jordnötter.

Att testa nya smak- och matkombinationer är inte ovanligt, menar Johan. Det är ju så många lyxiga restauranger och kockar jobbar. Man vill hitta sin egen nisch.

Slutligen, vad har du för udda matkombination som du gillar?

– Svart kaviar och vit choklad!

Läs chatten med läsarna som delade med sig av sina udda matkombinationer

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY