Mejla

Nina Campioni

Det är inte ett pojkstreck – det är ett övergrepp

Campioni: Vi är alla medskyldiga

Nina om vilket ansvar vi alla har.
Nina om vilket ansvar vi alla har.

FAMILY

Vad är det med pojkar och män som gör att vi är så snabba på att ursäkta, förlåta och vilja hjälpa?

Den senaste veckan har vi fått en ny bild av vad självskadebeteende “är” tack vare en person som jag är så trött på att jag inte ens vill skriva hans namn. Och, alla ni som tycker synd om honom – sluta genast.

En sak dock som är väldigt intressant i det här med självskadebeteendet som den här personen skyller allt på är den enorma skillnad som det visar på när det gäller män, kvinnor, pojkar och flickor. Precis som Gabriella Kärnekull Wolfe, medgrundare av nätverket ”Inte din hora” så tydligt påpekar i en artikel här i Aftonbladet: när män gör saker ur självskadebeteende så skadar det andra människor, när kvinnor gör det så skadar de sig själva. Mannen köpte och utnyttjade en annan persons kropp utan att överhuvudtaget ge någon tanke åt den andra personen. En kvinna som mår dåligt (som ju dock aldrig får gråta ut i tv) skadar sig själv genom bulimi, anorexi, att skära sig eller annat valfritt beteende som på riktigt skadar sig självt som ju själva ordet faktiskt antyder. Hur blir det så? Hur blir det så att pojkar lär sig att agera utåt medan flickor agerar inåt? Ja, jag har tyvärr inget svar om du trodde det men det är ju något som vi alla måste ta ansvar för att reda ut. För så här kan vi väl ändå inte fortsätta? Hur kan vi redan tidigt i en människas liv prata om hur man beter sig mot andra? Vi vet att förskolan sen en tid tillbaka har fått in ämnen som empati i läroplanen och det är kanske det viktigaste steget vi tagit emot en bättre värld på länge. Men det räcker inte där. Du som förälder och kanske än mer, du som pappa eller manlig förebild måste göra mer. Vi får inte låta pojkar och män (#inteallapojkar/män) komma undan med ett beteende som skadar andra. Inte en enda pojke ska tro att det är okej att dra en kompis i håret eller brotta ner en flicka och ta på hennes bröst (trodde ni att sånt hade slutat ske? Yeah right). Vi har pratat om det här tidigare men det tål att upprepas: det är inte ett pojkstreck, det är ett övergrepp.

Men vi är alla medskyldiga. Vi är medberoende. Bara för att dra en parallell som tydligt visar hur väldigt många av oss är medberoende till mäns så kallade självskadebeteende och på så vis förlåter eller lindrar de mest vidriga saker. Sekunder efter att nyhetsbomben brast så kom hejaropen: “du kommer igenom det här”, “värre saker har hänt, rise up” “tänk på hans familj, medier är för hemska”. Till och med skribenten Johan Croneman skrev häpnadsväckande nog att “vi alla har gjort saker som är dumma”. Där tappade du min respekt, Croneman.

Klipp till – Mona Sahlin – en kvinna som var på väg att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men. Nyhetsbomben slog ner. “Köpt toblerone för skattebetalarnas pengar”. Och nu tog det hus i helvete. Sahlin fick mordhot, tvingades avgå, hatorden haglade. Förundersökningen lades ner då inget brott kunde styrkas. Alltså - inget brott hade skett till skillnad från mannen som togs med snorren i luften. Men än idag, 25 år efter, är Mona fortfarande inte förlåten. Återigen till skillnad från tv-tränaren som blev förlåten några sekunder efter bomben briserade. Vad är det med pojkar och män som gör att vi är så snabba på att ursäkta, förlåta och vilja hjälpa? När ska vi lära oss att ställa pojkar till svars för sitt beteende redan i tidig ålder? Det är upp till oss vuxna att inte göra skillnad på flickor och pojkar, ändå gör vi det, om och om igen. Vi vet bättre men kanske är det vårt eget självskadebeteende att inte göra bättre? 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder till bra pris hos Lindex här!

Lindex

Av: 

Nina Campioni

Publisert:

LÄS VIDARE

Varit skilda i sex år: ”Pratar varje dag”

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Barn & unga

Föräldraskap

MER OM FAMILY

Varit skilda i sex år: ”Pratar varje dag”

Experterna: Så vet du att ditt barn är bortskämd

CAMPIONI: Hej du pappa – tar du ditt ansvar hemma?

Så mår barn av att bo varannan vecka

”Kan man ha sex i samma rum som barnet sover i?”

Typen av uppfostran som skadar ditt barn

Malte, 18, startade insamling – vill ge sin svårt sjuke lillebror Sigge en jul att minnas

Så påverkar corona barnfamiljernas matsvinn

Susanne om att få tvillingar: Det är en gåva

Halima födde fem flickor och fyra pojkar: ”Guds gåva”

Undersökning: Så är svenska småbarnsföräldrar otrogna

”Min son är glad i att slåss – är det normalt?”

Stort horoskop för föräldrar: Så blir ditt 2021

75 råd till mammor – som inte är skammande

CAMPIONI: Vem är du som hotar ditt barns lärare?

”Tafsardagen” inte blivit stort om vi hade pratat med våra barn

Johanna skickades hem från sjukhuset med sömntablett – tvingades föda i bilen

Mitt missfall tog fyra månader – när ska kvinnors hälsa tas på allvar?

Studie: Här är kemikalien som kan orsaka lägre IQ hos barn

Niklas, 47, gick in i väggen: Orkade inte med mina barn

Så gör du skillnad på barnen – utifrån kön

Tecknen på att ditt barn mobbas

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”

Sonia har förlorat två barn – kritiserar vården: Skrek och grät