Emily, 39, har två söner med Downs syndrom

Ovanligt att man får två barn med Downs syndrom

Publicerad 2019-03-26

Att få ett barn med Downs syndrom är ovanligt – och ännu mer ovanligt är det att få två barn med syndromet. Därför var det inget som Emily Kind och hennes sambo Fredrik förväntade sig när deras tredje son Walter kom till världen – med Downs syndrom som sin storebror Julian.

För cirka tio år sedan, år 2008, födde Emily, 39,  sonen Julian som har Downs syndrom – något hon och 37-årige pappan Fredrik var helt oförberedda på.

– Vi visste inget innan han föddes, vi fick veta det två dagar efter han kom. Det var lite av en chock. Vi hade ingen kunskap om Downs syndrom.

Hade fördomar om Downs syndrom

Emily, som bor i Hasslö i Karlskrona, berättar att hon hade fördomar. Hon trodde bland annat att Julian inte skulle bli så gammal och att han skulle ha ett dåligt immunförsvar.

– Vi hade många föreställningar som inte stämde. Han är en frisk och glad kille som har förändrat vårt liv till det bättre. Han var en gåva visade det sig till slut. Livet fick en ny vändning, en bättre vändning när han kom, säger hon och fortsätter:

– Den första chocken var onödig kan jag känna i efterhand. Hade jag vetat i dag att det skulle bli så bra sen hade jag inte behövt vara ledsen. Men som sagt hade jag ingen kunskap och visste inte hur det skulle påverka vårt liv.

Både Julian och lillbrodern Walter har Downs syndrom.

Tredje sonen föddes med Downs syndrom

År 2014 kom sonen Aldous – helt utan diagnos.

– Vi gjorde inga tester utan körde på. Vi är inte rädda för den diagnosen.

Enligt Emily ska Julian varit väldigt glad och förväntansfull över att bli storebror.

– Han såg fram emot att bli storebror och han skötte det med bravur, han hjälpte mig att ta hand om lillebror och var så omtänksam.

I oktober, förra hösten, fick Emily och Fredrik sitt tredje barn – sonen Walter. Trots att det är mycket ovanligt föddes även Walter med Downs syndrom.

– Det är en slump att det händer en gång. Så det är ovanligt att det händer två gånger. Jag har läst att det är en procents chans att vi skulle få ett till barn med Downs syndrom.

Julian som är familjekär ser det nu som sin uppgift att ta hand om Walter.

– Från början innan vi ens sa att Walter har Downs syndrom sa Julian att ”Vi är samma” – så han visste redan det.

Sprider kunskap om Downs syndrom på Instagram

Emily har ett instagramkonto som hon startade när Walter föddes. Syftet är att sprida kunskap om diagnosen, vilket hon själv saknade förut.

– Jag har känt att jag vill visa att det inte är konstigt att leva med funktionsvariationer i en familj. Har man lite mer kunskap blir man mindre rädd för diagnosen och kanske att möta våra barn ute i livet. Jag vill gärna att de möts med glädje och respekt, att man inte ignorerar dem när de säger hej utan ger ett leende. Om de får synas och höras kanske folk blir mindre rädda för det okända, det är väl det som är tanken med vårt konto.

Hon tror att hon är mindre orolig för framtiden för sina barn än andra föräldrar.

– Jag tänker inte framåt så mycket längre, utan lever i nuet. Det är något som Julian har lärt mig – att leva dag för dag och uppskatta det man har. För vi vet aldrig något om framtiden, det kan hända vad som helst, man kan inte planera. Jag känner mig lyckligare när jag lever i det här tanxkesättet, som han har visat mig.

Emily har ett råd till andra föräldrar som hon önskade att hon själv fått när hon väntade Julian.

– Låt barnet visa vägen och var i nuet. Barnet är inte sin diagnos utan en individ. Alla mina tre barn är individer med olika förutsättningar och personligheter som behöver olika saker. Man ska inte vara så rädd att vara förälder, välj ditt förhållningssätt, om man vill se det som en rädsla eller glädje.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!