Familjen följer sin dröm: Reser jorden runt

Har varit borta i sex månader

Uppdaterad 2019-08-07 | Publicerad 2019-07-15

Erica och hennes man Mattias var inte redo för hus, bil och hund trots att omgivningen förväntade sig det. I stället valde de att följa sin dröm – att resa runt jorden med sin dotter Vilda.

– Det bästa har varit att få följa Vilda och att få se henne växa och utvecklas varje dag.

När Erica Friberg och hennes man Mattias, från Vallentuna i Stockholms län, var mitt uppe i högskolestudierna blev Erica oplanerat gravid. Men Vilda, som dottern heter, var mer än välkommen.

– Hela hennes första år så pluggade vi båda. Vi hjälptes åt att ta hand om henne. Vi båda kände att den här tiden tillsammans var underbar, det är inte många som får den.

Erica och Mattias som rest mycket tillsammans fick höra att resandet skulle vara slut för deras del i och med det nya livet som föräldrar. Något som de till en början accepterade men när Vilda väl kom till världen bestämde de sig för att testa att resa ändå. När Vilda var fem månader hajkade de i Norge och när hon var 1,5 åkte de till Island.

– Det var då vi var som lyckligast och hade mest roligt – när vi reste tillsammans.

Med omgivningens förväntan om att de skulle skaffa hus började Erica och Mattias att leta, men de kände inte riktigt att det var något för dem.

– Allt kändes så stort. Vi hade en tvåa som funkade för oss. Vi började fråga oss varför vi skulle ha ett hus.

Har rest i sex månader

Det var då de kom på vad de egentligen drömde om – nämligen att resa jorden runt med Vilda. Därefter följde det diskussioner och planering om hur de skulle gå till väga och om de skulle ha råd.

– Det ena ledde till det andra, och nu är vi här, säger Erica, som nu varit på resande fot med familjen i cirka sex månaders tid, och fortsätter:

– Så det är flera småsaker som fick en att komma hit. Bland annat att vi började ifrågasätta vad vi ville ha istället för att acceptera normen.

Under sin resa har de hunnit med platser i Asien som Thailand, Kambodja och Chiang Mai, som är familjens favoritdestination.

– Där bodde vi på ett elefantreservat. Det var jättemagiskt, det är något som Vilda pratar om fortfarande varje dag.

De besökte även Bali innan de mellanlandade hemma i Sverige för att fira Vildas tvåårsdag. Och nu bilar de runt i Europa.

– Vi har varit i Nederländerna, Belgien, Frankrike, Kroatien, Italien och nu är vi i Österrike. Vi har varit med om en del på resan, det har varit fantastiskt.

Så fick de råd att resa

Det som har varit svårast är att inte ha för stora förväntningar. Det är lätt att måla upp en bild om hur saker och ting ska vara menar Erica, vilket inte alltid motsvarar verkligheten när man reser, framför allt inte med barn. Dessutom har det varit svårt för både dem och Vilda att vara borta från familj och vänner.

– Det bästa har varit att få följa Vilda och att få se henne växa och utvecklas varje dag. Hon var jätteblyg när vi åkte och tillbakadragen och inåtvänd. Nu är hon otroligt framåt och modig, hon har utvecklats otroligt på den här resan.

För att bekosta drömresan har de använt hopsparade pengar till flyg, boende och aktiviteter. Då de aldrig tog ut föräldraledighet när de studerade använder de föräldrapenningen nu till mobil, mat, bensin, kläder och andra rörliga kostnader. Lägenheten hyr de ut för att kunna täcka kostnaderna hemma.

– Hade vi köpt ett hus på sex miljoner hade ingen ifrågasatt. Men när man spenderar pengar på att resa så undrar folk hur vi har råd.

”Lyssna på dina drömmar”

De, som många andra, har frågat sig själva om det är värt att åka med småbarn när de ändå inte minns något. Och de kom fram till att det gäller att leva i stunden.

– Just nu minns hon ju saker, aporna i träden, geckoödlorna, elefanterna och kompisarna hon har träffat på vägen. Och trots att hon inte kommer komma ihåg det om 10-20 år så njuter hon av nuet och hon får en fantastisk start på livet. Jag tycker att det är värt att ta med barnen, för de utvecklas mycket, har roligt för stunden och ger även mycket till oss föräldrar. Vi tar även bilder och filmar så att hon en dag kan kolla tillbaka på vad vi gjorde som familj.

Nu ska de åka en sväng till Tyskland och Frankrike igen innan de åker hem för tre veckors paus innan de beger sig igen. Då väntar Afrika, Mellanösten, Central- och Nordamerika. För de som blir inspirerade att göra liknande har Erica följande råd:

– Lyssna på dina drömmar och börja planera efter drömmarna, oavsett om det gäller att resa jorden runt eller att starta eget.

Här kan du följa familjens äventyr: wildfamilytravels och på www.vildafamiljeresor.com

Att resa med barn

Erica rekommenderar andra föräldrar att resa med små barn. Man får se världen ur deras perspektiv och de utvecklas under resans gång. Det enda som krävs är lite mer planering och förberedelse. Här är några av hennes tips:

  • Gör inte för mycket varje dag. Vi har märkt att en utflykt om dagen är rätt lagom. De flesta barn är morgonpigga så ta vara på det och åk iväg tidigt. I varma länder är det svalare på morgonen och dessutom slipper man trängas med 100 andra turister. Vi brukar åka hem vid lunch och äta lunch hemma för att spara pengar och så kan Vilda sova middag hemma.
  • Se till att planera in vilodagar, det är tuffare att resa med barn. Det är viktigt att ladda batterierna för att man ska orka utforska nya destinationer.
  • Ha inte för höga förväntningar, små barn är som tickande bomber, man vet aldrig när de vill och inte vill.
  • Boka flygbiljetter under barnens sovtider, ska man flyga långt så är ett tips att boka nattflyg. Det har hittills funkat för oss då Vilda sover bra på flyget och resan känns därför inte lika lång.  Samtidigt är det ju en chansning då det också kan bli så att barnet inte kan sova och istället blir övertrött.
  • Överpacka inte. Om du inte ska till en öde ö någonstans så behöver du inte packa blöjor, välling med mera för hela vistelsen. De har barn i alla länder och vi har fått tag i allt vi behöver under resans gång.
  • Ha med dig tilltugg till aktivteter för att hålla humöret uppe
  • Kräv inte för mycket av barnen

Ericas tips inför långresa

  • Börja planera rutt och lägg upp en budget. De största kostnaderna är boende, mat och transport. För att få en uppfattning om vad det kostar kan man titta online vad andra har betalat per dag i varje land. Vi bokar majoriteten av våra boenden genom Airbnb och ser till att boendet har kök och tvättmaskin. Vi brukar alltid bo lite utanför städer eller stora turistattraktioner då det är mycket billigare. Vi lagar nästan all mat själva och försöker stanna på varje plats i 1-4 veckor för att minska både utsläpp och transportkostnader. Vår genomsnittliga budget för hotell ligger på 500 kronor per natt och vi har en matbudget på 200 kronor om dagen.
  • Många säger att man inte ska boka för mycket i förväg, men mina tips är att försöka boka boenden till populära destinationer i tid. Det lätt hänt att hotell är uppbokade och du måste lägga ut mer pengar för dyrare sämre boenden. Desamma gäller flygbiljetter, som oftast är dyrare ju närmare resan man kommer.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

MER OM FAMILY

Douglas, 12, går sin egen väg – är nagelartist

Elton, 2, har tio procent av sin hjärna kvar – nekas assistans

Vuxna människor tror att allt är sant på sociala medier – nu skärper vi oss

Polyfamiljen lyckades hoppa av ekorrhjulet: ”Märker på barnen att de är gladare”

Experterna: Så hanterar du släktingen som dricker för mycket

Mamman Adiba, 42, har obotlig cancer: Varje minut med min son är guld värd

Hugo, 1, föddes med en lunga – har äntligen skrivits ut från sjukhuset

Saker att göra under jullovet – i nästan hela landet

Föräldrarna till barn med okända diagnosen: ”Folk tänker att man inte har pli på sin unge”

Helena förlorade sin dotter Isoldé: Det är så fel att hon inte finns här längre

75 råd till mammor – som inte är skammande

Experten: Då måste ni söka hjälp omedelbart

Barnbidraget 2020 – då kommer pengarna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn

Barnets första husdjur – allt du behöver veta

Charlotta är extra utsatt för corona – får inte hålla barnen hemma från skolan

Elin blev Sveriges yngsta mamma 14 år gammal: Oliwer är det bästa som hänt mig

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som ger smartare barn - 7 tips

John och Johan: Det går utmärkt att vara pappa, pappa och döttrar

Flera vacciner mot RS-virus testas

Corona och förskolan - det här gäller

Ava, 6, är sjuk i ovanlig cancer: ”Hon är otroligt stark”

Familjen kunde inte komma på Ahmeds student – då dök förskolebarnen upp

Knepen: Så får du ditt barn att sova själv