Nyblivna föräldrar lider av dålig sömn

Kvinnor drabbas mest av sömnproblem enligt ny studie

Uppdaterad 2019-03-27 | Publicerad 2019-03-04

Den som blir förälder kan inte vänta sig att sova lika bra som förut. En ny studie visar att en nybliven förälder kan vänta sig sömnbrist som varar i hela sex år – och att kvinnor drabbas värst, skriver The Independent.

Att skaffa barn innebär att man sömnen blir lidande och att en god natts sömn är ett minne blott. Ny forskning från University of Warwick i Storbritannien visar att föräldrars gäspande kan pågå i hela sex år.

Mödrarna lider dock av sömnbrist tre gånger så mycket som fäder de första månaderna, visar studien. Mödrarna förlorade cirka en timmes sömn per natt efter att en bebis anlänt, medan fäderna förlorade cirka 15 minuters sömn per natt. Dessa skillnader kvarstod efter sex år från barnets födsel då fäder sov ungefär fem minuter längre än mammor. Att föräldrars sömn påverkas upp till sex år efter sitt första barns födsel har att göra med de ökande kraven och ansvarsområdena som kommer i samband med att man blir förälder, menar forskarna, skriver The Independent.

Över 4 000 intervjuades om sin sömn

Studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Sleep, är baserad på data som samlats från vuxna i Tyskland som intervjuats en gång om året mellan 2008 och 2015. 2 000 kvinnor och cirka 2 200 män ingick i studien. Deltagarna blev ombedda att betygsätta sin sömnkvalitet på en skala från 0 till 10 och fick redogöra för hur många timmars sömn de fick en vanlig vardag och på en vanlig helgdag.

Sömn är en bristvara under sex års tid när man får barn, enligt forskare.

Studien hävdar att sömnstörningarna var mer utbredda när man blev förälder för första gången jämfört med om man redan hade barn.

Mammor får minst sömn

Dessutom visar studien att det främst är kvinnor som drabbas av sömnstörningar.

– Kvinnor tenderar att uppleva mer sömnstörning än män efter ett barns födsel, vilket återspeglar att mammor oftare har rollen som den primära vårdgivaren, säger Sakari Lemola, som är en av forskarna bakom studien, till The Independent och fortsätter:

– I vårt samhälle är det oftare mamman som går upp när ett barn gråter. Det finns par där det är tvärtom men de är helt klart en minoritet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!