Så mycket tänker föräldrar lägga på julklappar

Vill ge färre julklappar

Publicerad:
Uppdaterad:
Undersökning visar att föräldrar vill ge färre julklappar.
Foto: TT
Undersökning visar att föräldrar vill ge färre julklappar.

Relation | Family

I år kommer det att ligga färre julklappar till barnen under granen hos vissa familjer.

I alla fall om man ska tro en ny undersökning.

Att handla julklappar kan både bli en stressig och dyr historia. Enligt en undersökning som är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket planerar genomsnittssvensken att lägga 2 900 kronor på julklappar. Föräldrar som har barn hemma planerar att lägga lite mer än så, nämligen 3300 kronor. Uppskattningsvis kommer de att köpa 4,4 julklappar per barn. 

Det undersökningen också visar är att det finns en vilja att köpa färre julklappar än förra året – 49 procent av alla svenskar vill göra det.

Hänsyn till miljön

Och bland föräldrarna med barn hemma vill 58 procent köpa förre julklappar. Var fjärde förälder uppger att skälen är hänsyn till miljö och ekonomi. 

– Trots viljan att konsumera mindre planerar vi att lägga närmare 3000 kronor under granen vilket ligger i samma linje som de senaste åren. Ett sätt att få ner kostnaderna och samtidigt göra julen mer hållbar är att sälja av sådant som inte längre används och att välja begagnade julklappar i stället för nya, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket. 

Kan köpa begagnat

Barn som är tolv år eller yngre uppskattas ha i genomsnitt 101 leksaker var. Av dessa kommer mer än hälften inte till användning, uppskattar föräldrar i undersökningen. Sju av tio förälder kan tänka sig att köpa en begagnad leksak i julklapp till barn i åldern upp till tolv år. På Blocket ser man en ökad efterfrågan på just begagnade leksaker. 

– Inställningen till att ge bort begagnade leksaker är väldigt positiv bland föräldrar och de som rensar ur barnrummet inför jul kan tjäna värdefulla kronor som i sin tur kan finansiera årets julklappar. 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD De farliga felen vi gör i jultrafiken

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om trafiken under jul och nyår. Vilka är de farligaste felen vi gör i trafiken?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY