Så gör du när ditt barn har krupp

Krupp hos barn – här är symptomen och så behandlar du

Publicerad:
Uppdaterad:
Har ditt barn fått krupp? Så gör du.
Foto: Ivanov Alex (Madhourse)
Har ditt barn fått krupp? Så gör du.

Hälsa | Family

Misstänker du att ditt barn har krupp? Tips och tricks om behandling när barnet insjuknat.

De vanligaste symptomen på krupp är skällande hosta, svårt att andas och att det väser eller piper när barnet andas. Ofta drabbas barn av krupp i samband med en förkylning och går vanligtvis över på några dagar.

Ofta blir symptomen värre på kvällen och det kan vara obehagligt som förälder att se sitt barn hosta tills hen får svårt att andas. Det är lika obehagligt för barnet så det är viktigt att som förälder försöka trösta och lugna ett barn som får en hostattack.

Så behandlar du krupp

Det du som förälder kan göra hemma är att se till att barnet kan vara upprätt, då går svullnaden i luftvägarna ner och barnet får i regel lättare att andas. Sval luft kan också hjälpa, och även att dricka mycket.

Då bör du söka vård

Sök vård på en jourmottagning eller akutmottagning om barnet har svåra andningsbesvär eller har svårt att andas i mer än 30 minuter, får hög feber eller om allmäntillståndet försämras.

Om barnet har mycket svårt att få luft, om läppar och fingrar blir blåfärgade eller om barnet känns blek och svag i kroppen, har svårt att svälja och feber – ring 112.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY