Publicerad:
Uppdaterad:

Halloween: Förbud att bära ansiktsmask i skolan

Rektorn: Ska kunna se vilken elev det är

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Halloween närmar sig och vissa firar med att klä ut sig.

På skolor runt om i landet finns det dock vissa restriktioner för hur utklädd man får vara.

Låtsassvärd, vapenliknande föremål och masker som täcker ansiktet är förbjudet på Kungsholmens grundskola i Stockholm. Så att att komma iklädd clownmask på skolans halloweenfest är bara att glömma.

Får man måla ansiktet då?

– Vi ska kunna se vilken elev det är, säger skolans rektorn Guido Pillola och fortsätter:

– Om någon har lite smink i ansiktet gör vi ingen värdering av det men man ska se vilken elev det är. Ingen får vara utklädd till något som kan skrämma andra.

Förbudet, som funnits ett tag, har att göra med respekt för tidigare händelser som inträffat, som skolattacken i Trollhättan där gärningsmannen gick till attack med ett svärd, iklädd en ansiktsmask.

– Vi ville inte ha några som fäktas med låtsassvärd eller håller på och leker med låtsaspistoler. Om man kommer hit med ett låtsassvärd och låtsasfäktas kan man dra paralleller till det ena och det andra. Det handlar om sunt förnuft, förbudet finns i preventivt syfte.

Man får inte klä ut sig hur som helst under Halloween i skolan.
Foto: TT
Man får inte klä ut sig hur som helst under Halloween i skolan.

Flera har förbjudit masker

Kungsholmens grundskola är inte den enda skolan där denna typ av förbud har uppkommit. Flera skolor runt om i landet införde maskeringsförbud efter skolattacken i Trollhättan år 2015. Även efter de så kallade clownattackerna år 2016 infördes samma typ av förbud.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Publicerad:

MER OM FAMILY