Barn och corona – så här ska du tänka

Barnläkaren: Prata med mormor på Skype

Uppdaterad 2020-04-07 | Publicerad 2020-03-17

Nu tar vi kollektivt ansvar och stannar hemma vid minsta symtom.

Corona kom med helt nya spelregler.

Förskola, kalas och barnvakt av mormor. Vad är egentligen okej just nu?

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska svarar på vanliga frågor.

– Vid minsta förkylningssymtom bör barnen hållas hemma, säger läkaren.

Coronaoro råder i högsta grad och många isolerar sig frivilligt för att bromsa virusets framfart. Framför allt handlar det om att värna om riskgrupperna, samhällets äldre och sjuka. På vilket sätt kan familjer ta ansvar utan att barnen drabbas för hårt? Och hur ska man tänka och agera om man tror att barnen har blivit smittade? Cecilia Chrapkowska, specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin säger att man ska följa Folhälsomyndighetens rekommendationer och diskutera viruset på ett lugnt sätt med barnen. 

– Var tydlig med att alla nya inskränkningar bara gäller under en begränsad period. Prata om vad ni längtar efter att göra när allt blir som vanligt igen och epidemin är över. Men lova inte när det blir, för det vet ingen. Kanske blir det mer normalt till sommaren, kanske dröjer det längre än så. 

Cecilia Chrapkowska, specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin, har skrivit boken ”Praktika för blivande föräldrar” tillsammans med Agnes Wold.

Förskola och corona – borde man ha barnen hemma?

– Skicka bara dina barn till förskolan om de är perfekt friska. Får du under dagen besked från personalen om att de börjar snora och hosta så skall de hämtas snabbt. Det är bra av svenska regeringen att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att de flesta skolor och förskolor är öppna än så länge och att det inte vidtas panikåtgärder som i andra länder. Det är bra för barnens skull och för samhällets skull. Om skolor och förskolor stänger framöver så får vi acceptera det. 

Perfekt friska barn får gå till förskolan.

Hur ska man tänka kring att låta barnen träffa kompisar vid lek och kalas?

  • Artikeln publicerades den 17 mars, sedan dess har Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina råd och restriktioner. Sedan den 1 april 2020 ska bland annat större kalas, bröllop, dop och fester undvikas. Här kan du läsa mer.

– Just nu (den 17 mars, reds anm) är rekommendationerna att vanligt socialt liv ska fortgå bland de som är friska. Är man det minsta sjuk ska man stanna hemma. Det är kloka avvägda råd och det handlar om att sträcka ut på tiden som viruset varar. Så länge experterna anser att det är tillräckligt att vi isolerar oss vid förkylningssymtom så ska vi följa det. I fråga om barnkalas får man göra egna avvägningar. Är det andra barn som träffas än de som redan träffas i skolan? Då kan det vara en större anledning att skjuta på det. Är det bara ett fåtal barn som ändå träffats där ni kan säkerställa att alla är friska? Då kan man nog ha kalaset tillsvidare. Däremot ska man vara extra försiktig med sociala sammanhang med gamla och sjuka. Även till synes friska barn bör hållas isär från mormor och morfar. Vi får umgås med äldre generationer via Facetime eller Skype just nu. 

  • Artikeln publicerades den 17 mars, sedan dess har Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina råd och restriktioner. Sedan den 1 april 2020 ska bland annat större kalas, bröllop, dop och fester undvikas. Här kan du läsa mer.
Gör egna avvägningar vad gäller kalas – kan ni säkerställa att alla är friska?

Är det sant att barn drabbas lindrigare av corona?

– Det enda bra med det här viruset är att det verkar vara snällt mot barn. Våra italienska kollegor tycker nästa att det är konstigt hur lindrigt sjuka barnen blir. Sen finns det såklart enstaka barn som riskerar att drabbas hårdare, men extremt få barn har varit allvarligt sjuka.  Man kan generellt säga: det här kommer barnen att läka ut själva. Det går ännu inte att säga vilken immunitet man sedan utvecklar. Men om den beter sig som en vanlig infektion är man ju skyddad sen. 

Enligt barnläkare Cecilia Chrapkowska är hennes italienska kollegor förvånade över hur lindrigt sjuka barnen blir av Covid-19.

Mindre barn har kanske inte språket för att själva uttrycka vilka symtom de har. Vad ska man hålla utkik efter?

– Det är exakt som en vanlig luftvägsinfektion med skillnaden att man ska vara hemma vid mycket lättare symtom än vanligt. Har man några som helst infektionssymtom ska barnet hålla sig hemma och vårdas hemma. Har barnet feber kan du ge Alvedon. Men det är bara för att göra det bekvämare för barnet, det gör egentligen ingenting för att läka sjukdomen. Så om Alvedon tar slut framöver behöver man inte vara orolig för att det påverkar barnens tillfrisknande. Om barnet klarar av att äta och dricka kan man avvakta med smärtstillande. Får barnet andningsbesvär då åker man till en barnakut. Du märker det om du lyfter på barnets tröja. Ser barnet ut att ha sprungit en maraton fast hon eller han har suttit stilla? Då är det definitivt fråga om andningsbesvär. Klarar barnet inte av att dricka och har slutat kissa? Då åker man till en barnakut. Många akutmottagningar har påbörjat ett system för att ta hand om infekterade patienter på ett säkert sätt, men man ska inte åka om det bara handlar om hosta och snuva – överbelasta inte vården. Åk inte till vårdcentralen för närvarande med infektionssymtom. De har inte system på plats för att hindra smitta till andra patienter. 

Hur ska man prata med sina barn om corona?

– Påminn dem om att de inte riskerar svår sjukdom av corona. Sedan behöver man prata om det som händer i samhället till följd av viruset. Prata om det som de är bekymrade över. Oron kanske handlar om att skolan ska stänga? Har den redan stängt? Ta det sansat, tryck på att det handlar om en begränsad period. Berätta att anledningen till att alla ska vara hemma så mycket och tvätta händerna jämnt är för att det ska bli en långsam spridning för att mormor och morfar och farmor och farfar ska kunna klara sig bra. Jag gjorde en lek med mina barn häromkvällen. Vi pratade om de tre bästa och de tre sämsta sakerna med corona. Vi kom fram till att det var bra att alla flyger mindre, det är bra för klimatet. Det är bra att viruset inte ger svår sjukdom hos barn. Det sämsta ska man låta barnen lyfta ur ur sitt eget perspektiv. Mina barn blev exempelvis vansinniga vid tanken på att eventuellt behöva gå i skola över sommarlovet. 

Berätta för barnen varför ni tvättar händerna ordentligt.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen