Mejla

Alexander och Malin Karim

Familjen Kabims julsaga – eller den om vem som räddade julen

Malin och Alexander Karim om vem som egentligen gör vad under julafton

Publicerad:
Karim skriver om Kabims julsaga.
Foto: Malin Karim Instagram
Karim skriver om Kabims julsaga.

FAMILY

En julsaga om vem som egentligen räddade julen.

Mamman och hennes eminenta insats med exakt allt eller pappan som kastade fåfängan åt sidan och var livets bästa tomte.

Mamman:

Det var en gång en familj i juletid. Vi kan kalla dem för familjen…Kabim. Snön låg inte vit över taken och det var inte endast tomten som var vaken. Tre barn stinna på socker och julförväntan vrålade runt i huset och tärde på mammans tunnslitna nerver. Endast pappan sov och snarkade så att granen skakade. 

Så kom dopparedagen. Ett barn vaknade klockan fem och satte sig käpprakt upp i sängen: ”Har tompten varit i taffären och pitalat för mina nya örlurar?” utbrast det digitala 2000-tals barnet. 

”Nej”, svarade mamman på en utandning. ”Tomten jobbar nio till fem så somna om.” 

Fadren sov vidare med tunga fjät och lät sig icke störas av ivriga barn. 

Resten av dagen försvann som i ett töcken, mamman slet med tomtegröten, fick papercuts av julklappsinslagningen och brännsår av lacket som hon, sin dåliga erfarenhet till trots, envisades med. Hon lagade Janssons frestelse och fick två nya gråa hår av att försöka samla familjen till Kalle Ankas julafton. Pappan mös under tiden runt som sitt alla mest julgemytliga jag i mjukisbyxor och skjorta. På så vis var han bekväm men såg ändå klädd ut på alla fina skål-vid-julbordet-bilder där mjukiset doldes under bordet och av bildens komposition. Business på överkroppen och party på underkroppen så att säga. När kvällen så led mot sitt slut i ett virrvarr av trasigt julklappspapper och ett barn grät över att det var ett år till nästa jul och ett annat över att tomten hade glömt hens ”örlurar”, tog sig mamman en stadig saftglögg och gratulerade sig själv till ännu en väl utförd jul.  Pappans tomtefiasko till trots. 

Pappan:

(Tunga fjät? Är det så texten går? Who knew?!)

Nåväl. I takt med att de första snöflingorna singlade ner över den mörka staden, vaknade fadren i sin varma säng. Familjen sov, ja alla utom femåringen som efter ett par lugnande ord om tomtens fackförenliga arbetstider, somnade om. Tillsammans med mamman, skall tilläggas. Samma mamma som skulle komma att ligga där till långt efter luckor öppnats, ljus tänds och släckts, tills morgon övergått till dag och nästan till och med lunch. Hur som helst, fnissigt tassade fadren upp ur värmen och värmde på te, varm choklad och lussebullarna han inte själv velat baka eftersom att han värnade om det lilla bageriet på hörnet och insåg att julen var en tid att ge, inte att få. 

Resten av dagen var ett idogt arbete att dubbelkolla tomtedräkt, se till att kuddarna som skulle agera mage (ty fadrens stenhårda tvättbräda skulle icke duga som tomtemage) och kanske framför allt att sätta rösten. För gäll och det var inte tomte, för mörk och överspelet skulle lysa igenom. Barnen i familjen…eh… Kabim skulle minsann få hela paketet. Ingen glöggfryntlig amatörtomte skulle komma vadande genom snön med deras presenter inte. 

Den goda fadren hade till och med gått så långt i sina planer om den perfekta Santa Claus att han kastat fåfängan åt sidan och gick med mjukisbyxor hela dagen. Detta för att dölja tomtedräkten där under. Ombytet skulle ske snabbt. Effektivt. Inte något tjugominuters rumlande i badrummet som lätt skulle upptäckas av nyfikna barnögon. Nej, likt Stålmannen i telefonkiosken skulle det bara ske. Så var det planerat. 

Så slutligen steg mamman upp och värmde en korv med gröt åt barnen som redan ätit. Och när Kalle Anka önskat dem alla en riktigt god jul uppenbarade sig plötsligt mannen i rött för tindrande barnögon. Han hade räddat ännu en jul. Allt medan mamman såg på honom med åtrå i blicken och en stadig saftglögg i handen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY