Adelina, 7, har downs syndrom – har släppt en bok

Tävling! Vinn ”Adelina och gosedjursfesten – med tecken som stöd!”

Linda och Adelina har släppt en bok som är inspirerad av Adelina.
Linda och Adelina har släppt en bok som är inspirerad av Adelina.

Sjuåriga Adelina har sedan hon var spädbarn lärt sig att kommunicera via tecken. Nu har hon och hennes mamma Linda Wenthe släppt en bok som ska inspirera andra barn och vuxna att prata med hjälp av tecken som stöd.

– Hon är väldigt väldigt stolt över att ha sin egen bok, säger Linda.

Sjuåriga Adelina har Downs syndrom. Redan när hon var spädbarn förstod mamman Linda Wenthe, som jobbat med personer med funktionsnedsättning, vikten av att lära henne att kommunicera och göra sig förstådd.

– Jag och min man gick kurser för att lära oss att kommunicera med tecken som stöd. Det innebär att du talar som vanligt men förstärker budskapet med tecken som du gör med händerna.

– Vi började teckna med henne redan när hon var spädbarn för att få in det naturligt.

I dag är Adelinas huvudsakliga kommunikation via tecken för att andra ska förstå vad hon säger. Dock utvecklar hon sitt tal, mycket tack vare att de använt sig av tecken som stöd, enligt Linda.

– Jag tror att hon hade varit ett mer frustrerat barn om vi inte hade tecknat med henne. 

Enligt Linda så är det inte bara barn som Adelina som gynnas av att prata med tecken som stöd – det är något som passar alla barn och som bidrar till allas språkutveckling.

– Små barn på förskolor kan vara frustrerade för att de inte gör sig förstådda. Att teckna gör att man drar ned taltempot och förstärker det man vill ha sagt.

Och ju fler barn som lär sig prata med tecken som stöd desto mer inkluderade miljö blir det.

– Barn som behöver tecken som stöd som Andelina får möjlighet till socialt samspel med andra barn. Det möjliggör för alla med olika utmaningar att göra sig förstådda, det blir en investering för många om fler lär sig tecken.

Adelina och Linda.
Adelina och Linda.
Adelina med sin bok: ”Adelina och gosedjursfesten – Med tecken som stöd!”
Adelina med sin bok: ”Adelina och gosedjursfesten – Med tecken som stöd!”

Med detta som bakgrund och det faktum att Linda saknat tecken i barnböcker under Adelinas uppväxt har de nu släppt barnboken Adelina och gosedjursfesten - Med tecken som stöd!”. Förhoppningen är att boken är att ska få fler familjer och skolor att använda sig av tecken.

– Vi har saknat en tilltalande bok som funkar för alla barn, en bok med en spännande story och som är vardagsnära.

Det är Adelina som har varit inspirationskälla till bokens handling. Hon har själv fått välja vilket av hennes gosedjur som ska vara med.

– Hon är väldigt väldigt stolt över att ha sin egen bok.

I boken finns även en QR-kod som leder till en film där Adelina och Linda visar upp tecken. Liknande filmer lägger de upp på Adelinas instagramkonto
teckensomstod.

– På så sätt får Adelina lära ut till andra. Vi tror på att synliggöra Adelina och hennes funktionsnedsättning för att minska glappet och rädslor.

TÄVLING – vinn Adelina och gosedjursfesten”

Nu kan du vinna boken Adelina och gosedjursfesten - Med tecken som stöd!” som passar barn mellan tre-sex år. I boken får man följa Adelina som ska på gosedjursfest på förskolan. Väl där går brandlarmet och Adelinas gosedjur försvinner under kaoset som uppstår.

Så gör du för att tävla

Tre personer har chansen att vinna. För att tävla ska du mejla svar på de två frågorna här nedan till family@aftonbladet.se senast klockan 00.00 den 20 september. Vinnarna meddelas i vårt nyhetsbrev den 27 september.

  1. Vem har illustrerat ”Adelina och gosedjursfesten”?
  2. Motivera varför du ska vinna!

Viktigt att veta!

  • Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
  • När du tävlar godkänner du att vi sparar dina uppgifter i enlighet med GDPR.
  • Det är tre personer som vinner varsitt exemplar av ”Adelina och gosedjursfesten” .
  • Tävlingen avslutas klockan 00:00 den 20 september och presenteras i vårt nyhetsbrev den 27 september.
  • Vinnarna utses av Familys redaktion och kan inte överklagas.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.