Gravid

presenteras av

Överläkaren om inställda kejsarsnitt: Stämmer inte alls

Tillbakavisar uppgiften om att planerade kejsarsnitt ställs in

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Nyheten om att planerade kejsarsnitt utan medicinsk grund ska stoppas har upprört många.

Men så är inte fallet.

Nu tillbakavisar överläkaren Karin Pettersson uppgiften.

Tidigare i dag kom nyheten om att Region Stockholm ska stoppa alla kejsarsnitt som saknar medicinsk grund i och med coronapandemin, vilket SVT var först att rapportera om. Nu tillbakavisar Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska Universitetssjukhus, den uppgiften. Enligt henne har inget sjukhus i region Stockholm stoppat några planerade kejsarsnitt och det är inget de ska göra heller.

– Det stämmer inte alls med sanningen. Det är inget som är ändrat. Vi fick riktlinjer från regionen den 27 mars som vi lever efter i hela region Stockholm. Där det står att vi ska ha individuella bedömningar med förlossningsrädda kvinnor, vilket vi gjort sedan tidigare.

Förlossningsenheterna ska i görligaste mån tillgodose födande kvinnors behov av planerade kejsarsnitt i humanitär indikation. Vid resursbrist ska denna grupp prioriteras efter patienter med planerat kejsarsnitt på grund av somatiskt tillstånd hos mor eller foster, både i tillgång till rådgivning samt tillgång till operation”, står det i beslutet från Region Stockholm gällande förlossning, mödravård och abortvård.

– Vid resursbrist kan vi få planera om, men där är vi inte just nu. Resurserna är säkrade och det är ingen ändring.

– Den största förändringen är att vi i högre utsträckning för samtal med patienten via telefon.

Överläkare Karin Pettersson tillbakavisar uppgifterna om att planerade kejsarsnitt  stoppas.
Foto: Region Stockholm
Överläkare Karin Pettersson tillbakavisar uppgifterna om att planerade kejsarsnitt stoppas.

Så det är inte färre snitt som beviljas?

– Nej, det är inte färre. Vi gör som innan en bedömning av vilket förlossningssätt som passar den gravida bäst.

I SVT:s inslag vittnar en kvinna om att hon blivit nekad kejsarsnitt på grund av coronasmittan. Karin Pettersson vet inte varför kvinnan fått ett nej men menar att det rör sig om att man tyckte att det var det klokaste beslutet för just henne, snarare än att det beror på viruset.

– Det är ingen förändringar i arbetssättet på grund av covid-19. Det jag kan säga att våra barnmorskor nu måste ägna sin arbetstid till sitta i telefon och lugna oroliga gravida.

Danderyds sjukhus: Följer samma riktlinjer

Enligt SVT Stockholm avslår dock Danderyds sjukhus i regionen fler ansökningar om kejsarsnitt som saknar medicinsk grund, i och med coronasituationen.

I ett pressmeddelande säger överläkaren Maria Sjöstrand på Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus, att detta inte stämmer. Enligt henne kommer de kunna att erbjuda kejsarsnitt i samma omfattning framöver, som de gör i dag. Det ska inte vara svårare än innan att få ett kejsarsnitt beviljat på Danderyds sjukhus, vare sig av humanitära eller medicinska skäl.

– Inslaget gjordes för knappt två veckor sedan då vi inte visste i hur stor omfattning covid-19-pandemin skulle påverka vårt operationsutrymme, Maria Sjöstrand.

– Vi har hittills klarat av att bibehålla kapaciteten för planerade kejsarsnitt men det gynekologiska operationsutrymmet har minskat betydligt. Vi har inte fått några indikationer på att ytterligare åtstramningar kan komma att bli aktuella och vi räknar därför med att kunna fortsätta erbjuda kejsarsnitt i samma omfattning framöver, säger Maria Sjöstrand i pressmeddelandet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY