Arvid, 2, hade en död skalbagge i örat i ett år

Kritiserar vården: ”Sa att det var en svart vaxpropp”

Uppdaterad 2021-05-28 | Publicerad 2021-05-27

Cirka en och en halv centimeter.

Så stor var skalbaggen som kröp in i tvåårige Arvids öra natten innan midsommarafton.

Nu, nästan ett år senare, hittades den död.

– Jag går fortfarande och kollar i hans öra då det känns som en mardröm, är det verkligen sant att detta har hänt? Säger mamman Emelie.

Det var förra året, natten till midsommar, som Emelie Wilhborg och hennes man vaknade av att deras tvåårige son Arvid skrek, något även Helsingborgs Dagblad skrivit om. Han hade panik och slog med handen mot sitt högra örat. De försökte trösta honom men förgäves. I ren desperation ringde de 112 som sa att de misstänkte öroninflammation och att de skulle vända sig till vårdcentralen om det inte blev bättre – vilket det inte blev.

På midsommaraftonskvällen besökte de en läkare på kvälls-och helgmottagningen som tittade på hans öra. Läkaren konstaterade att det var svart vaxpropp i örat som orsakade besvären och sa att de skulle vända sig till vårdcentralen för att få hjälp. På vårdcentralen fick de samma besked, och råd på hur de skulle göra.

– Vi skulle använda revaxör och bada honom samt låta honom hoppa studsmatta så att den skulle komma ut av sig själv.

Men inget hjälpte. Arvid hade fortfarande besvär. Vid återbesöket på vårdcentralen fick de träffa en annan läkare. Beskedet blev dock samma som tidigare, att det var en svart vaxpropp. Denna gång blev de remitterade till lasarettet i Helsingborg. Men väntetiden var lång på grund av pandemin och Emelie tog kontakt med en privat klinik.

– Han fick sitta i mitt knä och jag fick hålla fast i hans armar och ben så att han var still när de kollade i örat. Det var traumatiskt, mest för Arvid som var fasthållen.

Även där konstaterades en svart vaxpropp.

Sammanlagt undersökte sex läkare Arvids öra, samtliga med samma besked. För Emelie, som samtidigt var höggravid, var läget frustrerande. Ingen kunde hjälpa Arvid.

– Vi provade läkarnas olika metoder, men varför tog inte någon av de här sex läkarna en extra titt om inget funkade? Är det vanligt att en tvååring har en svart vaxpropp?

Arvid fick besöka flera läkare innan man plockade ut skalbaggen.

”Ingen hade sett något liknande”

Till slut fick de en remiss till Ängelholms sjukhus där den så kallade vaxproppen skulle tas bort under narkos. Den 21 maj, nästan ett år efter dagen innan midsommar, åkte Arvid in till sjukhuset med Emelies man. Hon satt hemma och väntade med Arvids nyfödda lillasyster.

– Jag tänkte att de skulle höra av sig och säga att allt såg bra ut. Jag hade många funderingar, som hur en svart vaxpropp ser ut.

Men det var ingen vaxpropp. Med sig hem från sjukhuset hade Emelies man och Arvid med sig ett rör med skalbagge som är cirka en till en och halv centimeter stor.

– Läkarna sa att de var tvugna att spara den för att annars hade vi inte trott dem. Ingen hade någonsin sett något liknande.

Den svarta vaxproppen visade sig vara en skalbagge.

I nästan ett år hade skalbaggen, av sorten mjölbagge, suttit i Arvids öra.

– Den kröp alltså in i örat midsommarnatten förra året. Hade den första läkaren tittat mer ordentligt i örat hade denne sett att det var en levande skalbagge där. Nu har han i stället haft en skalbagge som krupit runt några dagar innan den dött. Det är fruktansvärt.

Emelie önskar att någon gått till botten med hans besvär från början.

– Han borde ha prioriterats, oavsett om det varit en vaxpropp eller inte. Det har varit jättejobbigt. Han är bara två år och har inte kunnat säga vad det är, vi har fått föra hans talan.

Skalbaggen var cirka 1,5 centimeter.

Familjen har varit i kontakt med BVC och har fått remiss för hörseltest på Arvid.

– Han har haft lock för ett öra under ett års tid under ett av de mest inlärningsrika åren, så vi vill se om hörseln tagit skada. Arvid har varit sen i talet, vilket kan ha att göra med skalbaggen.

Röret med skalbaggen har de sparat som ett minne för det märkliga Arvid varit med om – en ”skratt- och gråthistoria”, säger Emelie.

– Det är hemskt, jag kommer att var extra observant. Jag kommer även stå på mig ännu mer i framtiden när vi söker vård.

Fotnot: Emelie och hennes man ska anmäla händelsen till bland annat Patientnämnden och även skicka in förslag på en Lex Arvid som ska stå för alla barnen ska rätt vård och prioriteras oavsett orsak.

Emelie och Arvid.

Läkaren: Ovanligt

Daniel Nordanstig, är sektionschef och överläkare på Skånes sjukhus Nordväst. Han kan inte kommentera det enskilda fallet.

Flera läkare undersökte örat, hur kan man ha missat att det var en skalbagge och misstagit det för en svart vaxpropp? 

– Att undersöka barn är en stor utmaning. Man måste kunna samverka med barnet för att få till en bra undersökning, vissa barn går det bra med, andra inte. Det gör att man ibland bara får ett kort inblick i örat – primärt har jag respekt för att det inte är lätt att skilja på en mjölbagge och svart vaxpropp.

Daniel Nordanstig säger även att man gärna provar andra metoder, om det exempelvis rör sig om en vaxpropp, innan det blir tal om narkos och operation, vilket innebär risker.

Är det farligt att ha en skalbagge, eller liknande, så länge i örat? Kan det påverka hörseln? Och hur vanligt är det?

– Det är inte farligt med främmande saker i örat direkt, men det kan medföra besvär för örat. Min bedömning är att det är ytterst liten risk för att det ska ha en effekt på hörseln.

Det låter ju obehagligt, hur vanlig tär det att barn söker vård för insekter i örat?

– Det är ytterst ovanligt att det händer. Det är mer vanligt att barn under småbarnsåren petar in pärlplattepärlor eller liknade i öra eller framför allt näsa.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!