Så utvecklas ditt barn mellan fyra och sex månader

Barns utveckling 4–6 månader – experten berättar

Publicerad 2020-02-11

Små saker intresserar, som fingrar och smulor.

Några månader efter födseln är synsystemet igång ordentligt och motoriken börjar ta form.

Samtidigt börjar barnet tolka andra människor i högre utsträckning.

– Detta är en jättespännande period då otroligt mycket händer i hjärnan, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet.

Sinnen och känslor – barnet undersöker med händer

Nyfikenheten tas till nya nivåer under denna period. En förälder får vänligt vänja sig vid att barnet vill undersöka ansikten med både händer och sin mun när det hålls i famnen. Samtliga sinnen används frekvent för att undersöka omgivningen. 

I synnerhet synen används mer när barnet är mellan fyra till sex månader gammalt. Barnet lär sig nu att fokusera blicken på olika avstånd och barnet väljer själv vad det vill titta på. Oftast brukar små saker som fingrar, myror och smulor locka mest uppmärksamhet.

Spädbarnet är nu selektiv med vilka de ler mot.

Barnets kontakt med omvärlden – bygger relationer

Kommunikation via tal blir nu allt viktigare. Enligt Gustaf Gredebäck börjar barn i denna ålder bygga upp ett vokabulär.

– Redan vid fem, sex månader börjar ett barn hålla saker i minne över tid och språket börjar ta form. Man kan börja läsa för barn i den här åldern. Kanske inte “Harry Potter”-böcker, men enklare böcker med bilder är jättebra. 

Ett barn provar också saker på egen hand. Under denna period testar de ofta olika röstlägen och ljudstyrkor i sin kommunikation med omvärlden.

Dessutom blir det överlag också mer uppenbart för barnet vad han eller hon själv är intresserad av. Uppmärksamhet riktas mot det som är lockande och det som är mindre lockande kan göra att barnet rentav vänder sig bort från personen eller föremålet.

– De är selektiva vilka de ler mot. Nu börjar det byggas riktiga relationer och ett barn ger inte uttryck för alla människor. Det blir skillnad folk och folk, så att säga.

En annan intressant aspekt i ett barns kontakt med omvärlden under denna period är att de börjar bygga upp en förståelse för empati.

– Ja, det är något som kommit upp de senaste tio åren i forskningsvärlden. Ett barn har en förväntan att andra vill väl och hjälper andra. De blir förvånade om någon inte hjälper till eller är elak. Sammanhanget som barnet lever i påverkar dess utveckling, säger Gredebäck.

Nej, spädbarnet går inte än, men smaka på fötterna är det många som vill göra.

Hur barnet rör sig – smakar på fötter och lyfter på huvud

Det händer nu att barnet använder just sina händer allra mest. De används fortfarande som gripredskap men de hjälper också barnet att känna strukturer och former. Det är vanligt att barnet börjar flytta saker från en hand till en annan och för handen mot munnen för att smaka på saker.

Många barn lär sig också att lyfta på huvudet och axlarna när de ligger på rygg. Fötterna, som än så länge inte används särskilt mycket, upptäcks då till förtjusning av barnet själv.

Så småningom börjar barnet att åla för att röra sig framåt och bakåt. Detta är ett viktigt steg i samordningen mellan armar och ben. Även om det är en bit kvar till att gå kan många barn i denna ålder bära upp kroppen om de hålls stående av en vuxen.

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet.

Professorns tips till föräldrar:

  • “Var snäll, nyfiken och uppmärksam tillsammans med barnet. Omgivningen är viktig och en stökig familj har en negativ påverkan på ett barns utveckling.”
  • “Prata mycket – men glöm inte bort den fysiska leken. En god idé är att leka mycket med olika material som barnen får ta på, känna på, trassla med och stoppa i munnen. Det är bra om man låter det utforskande som barn har i sig naturligt får ta plats. Tillsammans med sitt barn kan man undersöka världen, men också prata om den. Är man ute och går och ser en hund, häst eller bil är det bra om man börjar namnge saker och diskutera dem.”

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu