Gifte sig – tre dagar efter födde Emma trillingar

”Häftigt och väldigt unikt”

Uppdaterad 2022-10-05 | Publicerad 2022-10-04

Emma, 27, och Jonatan, 31, sa ja till varandra.

Tre dagar efter kom Noah, Lennon och Sam till världen.

– Det var en mäktig upplevelse, säger Emma.

Tvillingar eller trillingar? När Emma och Jonatan Jungebrant, som bor utanför Göteborg, lämnade ultraljudet den 20 december förra året var det ännu oklart om det var två eller tre barn som låg i Emmas mage.

Det var först på specialistultraljudet en vecka senare som det slogs fast att det var trillingar. Emma var till en början ledsen, att bära trillingar klassas som en högriskgraviditet.

– Först såg jag bara alla risker, innan jag blev glad. Det var inte säkert att det skulle bli tre barn i slutändan. Speciellt inte då två av dem var enäggstvillingar, då de kan ta näringen av varandra. Det var det jag var mest orolig över, säger Emma.

– Det var jag och min kropp som skulle gå igenom graviditeten och klara av det. Jag kände mycket skräck kring det.

Emma blev inskriven på specialistmödravården. Hon såg höggravid ut rätt snabbt.

– Jag hade nästäppa, sura uppstötningar och var tvungen att springa på toaletten på nätterna. När jag var gravid med vår dotter hade jag samma symtom fast lättare, nu var det mer extremt. Dessutom hade jag större oro.

Jonatan tog dag för dag, och tänkte att allt skulle lösa sig oavsett vad som skulle hända.

– Jag tänkte mer på de praktiska sakerna, som var vi skulle bo, vilken bil vi skulle ha och hur det skulle fungera ekonomiskt.

”En rolig och härlig upplevelse”

Graviditeten fortlöpte och mitt i allt, när Emma var i vecka 30, bestämde de sig för att slå slag i saken och gifta sig, vilket mama även skrivit om. Något de pratat om tidigare.

– Vi kände att bröllopet annars bara sköts längre och längre fram och att det var bra rent praktiskt, med tanke på att vi skulle sälja lägenheten och köpa hus. Vi började inte planera förrän några dagar innan. Så det blev väldigt spontant.

I maj gifte de sig borgligt. På plats var Jonatans bror och hans tjej som vittnen och en av Emmas närmsta kompisar som fotograferade dem. Efteråt åt de middag hemma.

– Det var en rolig och härlig upplevelse. Vi kände inte heller någon press, då det var så få på plats. Men vi planerar att ha ett större bröllop i framtiden.

Födde i vecka 31

Det var på håret att de hann gifta sig innan trillingarna Noah, Lennon och Sam gjorde entré. Emma var egentligen planerad att föda i vecka 34. Men när hon gick in vecka 31 och fick kortisonsprutor för barnens lungmognad, började hon känna av barnen väldigt mycket. Hennes livmodertapp hade minskat och hon lades in på sjukhuset för observation. Under ett tillväxtultraljud såg man att flödet till en av enäggstvillingarna var försämrat.

– Så då tog man beslutet att plocka ut dem samma dag. Vi som trodde att vi skulle få åka hem.

En timme senare låg Emma på operationsbordet för att göra ett akut kejsarsnitt, bara tre dagar efter giftermålet. Det var mycket förlossningspersonal på plats, redo att ta hand om trillingarna.

– Det var en mäktig upplevelse, men lite läskigt var det precis innan. När alla var i rummet och jag skulle få bedövning. Men från när jag hörde barnskrik och Jonatan gick där och log var det en lättnad och jag kunde koppla av. I efterhand var det en väldigt fin förlossning, säger Emma.

– Allt gick så snabbt från när de gjorde snittet, det tog max tre-fyra minuter. När de skrek var jag ju överlycklig. Men de var så små, de vägde från 1,5–1,9 kilo. Det var olika team som tog hand om varje barn, nästan som på film, säger Jonatan.

Bara tre dagar efter bröllopet låg Emma på operationsbordet för att genomgå ett akut kejsarsnitt.

Stannade i 31 dagar

Barnen lades i öppen kuvös och var uppkopplade mot olika monitorer. Bland annat fick de hjälp med syresättning och dropp. Familjen stannade i 31 dagar på sjukhuset innan de fick åka hem. Till en början fick de hemsjukvård tills barnen räknades som fullgångna, vilket var en trygghet. Sedan fick de klara sig på egen hand.

– Vi hade lärt oss mycket på sjukhuset, det är vi tacksamma för. I början var det lite tufft att komma hem, på neonatalen fick vi ju hjälp med att fylla på med blöjor och ge mat. Nu skulle vi hitta vårt sätt och våra rutiner. Men vi har kommit in i det ganska bra nu.

Familjen fick stanna 31 dagar på sjukhuset.

Det ser de fram emot

Barnen är nu fyra månader, eller två månader om man räknar med att de är för tidigt födda. Just nu håller Emma och Jonatan på och bygger hus och kör numera en minibuss.

– Trillingarna mår bra. Det enda är att Noah har smultronmärken, så det gäller att hålla koll på dem så de inte blir fler, säger Emma.

Trillingarna Noah, Lennon och Sam.

Vad har varit jobbigast för er?

– Det som varit mest utmanande är att vara alla till lags. Det går inte. Man har ständigt dåligt samvete av att inte räcka till. Vi har inte samma möjlighet att ge vår dotter Novalie den tid som vi skulle vilja ge henne. Men vi försöker att en av oss turar om att hitta på saker med henne, så att hon får egentid med oss.

Emma och Jonatan ser fram emot att se Noah, Lennon och Sam växa upp tillsammans och vilka band de kommer att skapa till varandra, och deras storasyster. Att de har varandra känns som en trygghet, menar föräldrarna.

– Det är häftigt och väldigt unikt att ha trillingar. Vi är stolta över det.

Här kan du följa familjen Jungebrant.

Emma med trillingarna.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

MER OM FAMILY

Hedda föddes för tidigt – vägde som ett smörpaket

Leah och Jonatan förlorade sin son – nu hjälper de andra i sorg

Vädjade om hjälp med sjuka trillingarna – nekades: ”Vi går på knäna”

Marcus blev tvillingpappa och morfar på tre månader

Juni föddes med spalt: ”Hon är perfekt, precis som hon är”

Carolina, 22, blev mamma – vill krossa fördomar

Enäggstvillingarna blev gravida nästan samtidigt: ”Blev som vi drömt om”

70-årig kvinna har fött tvillingar: ”Mår toppen”

Melek föddes i vecka 22 ner i toaletten – nu är hon tre år gammal

Barnen blev svårt sjuka i RS-virus – här är föräldrarnas vädjan

John och Johan: Det går utmärkt att vara pappa, pappa och döttrar

Vården missade kända syndromet – Emmas tvillingar dog

Lyon, 1, dog av ovanlig sjukdom: ”Fick aldrig höra honom säga mamma”

Henriette, 40, födde tvillingar – två gånger

Ilse, 1, lider av sällsynt tumörsjukdom: ”Vet inte hur det kommer att bli för henne”

Emmy led av förlossningsrädsla – födde hemma: Supermäktigt

Emma, 27, trodde hon skulle få ett cancerbesked – var höggravid

Sandra, 26, förlorade fyra barn sent i graviditeten – sen föddes Leon

Melinne, 20, födde barn samtidigt som sin mamma

Annika är sjuk i ALS – blev tvåbarnsmamma: Galet och spännande att leva

Karolin, 32, födde två barn på sju månader

Rebecca lämnades blödande efter sin förlossning i 21 timmar

Fler vill vänta med att klippa navelsträngen

Linda födde sitt barn i gallerians hiss: ”Åkte upp och ner”