Gravid

presenteras av

Tidiga tecken på att du är gravid

Illamående, flytningar, ömmande bröst: 13 tidiga tecken på graviditet

Av: 

Malin Wigen

FAMILY

Redan tidigt i graviditeten kan kroppen ge dig tecken på att ett barn växer i din mage. Här är några av de vanligaste förändringarna du ska ha koll på!

Utebliven mens

För den som har regelbunden mens brukar det dröja cirka fyra veckor mellan den senaste menstruationen och nästa. Om din mens uteblir kan det vara ett tecken på att du är gravid. Där är dock vanligt att ha blödningar i början av graviditeten. Exempelvis kan det blöda lite när det befruktade ägget fäster i livmodern, en så kallad nidblödning. Gör ett graviditetstest för att vara på den säkra sidan. Det kan du göra tre veckor efter samlaget. Om du vill vara säker på resultatet kan du vänta ytterligare en vecka.

Gravidtecken 1: Utebliven mens.

Foto: penyushkin / iStockphoto

Dina bröst ömmar och spänner

Många känner att brösten blir ömtåliga och spända i början av sin graviditet, vilket ofta är ett av de första tecknen på att du är gravid. Det har att göra med att brösten förbereder sig för amning, redan under graviditeten finns det mjölk i brösten. Dessutom mörknar vårtgården, mjölkgångarna växer till och på vissa kan blodådrorna kan framträda tydligare.

Gravidtecken 2: Ömmande bröst.

Foto: AndreyPopov / iStockphoto

Illamående och kräkningar

Mår du illa kan det vara ett tecken på att du är gravid. Kanske kräks du även. Det är en vanlig åkomma när man är gravid. Några känner av det mest på morgonen, medan andra mår illa hela tiden. Vissa lukter kan göra att illamåendet blir värre.

Gravidtecken 3: Mens.

Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

Matlusten ökar – eller minskar

Vissa kan känna att de vill äta mer, medan andra vill äta mindre. Hur som kan förändrade matvanor vara ett tidigt tecken på att du är gravid.

Gravidtecken 4: Förändrad matlust.

Foto: Malkovstock / iStockphoto

Du känner dig trött

I början och i slutet av graviditeten är det väldigt vanligt att man känner sig trött. Tröttheten beror på hormonförändringar och är kroppens sätt att säga åt dig att ta det lugnt och att vila mer.

Gravidtecken 5: Trötthet.

Foto: fizkes / iStockphoto

Känsligt luktsinne

Du kan uppleva att du inte tål vissa lukter längre. Varför det är så är inte kartlagt, men en hypotes är att det är en försvarsmekanism som gör att mamman inte ska stoppa i sig saker som är dåliga för fostret. Men det är inte bara ”farliga” dofter som blir extra starka. Vissa har vittnat om att de inte tål doften av sin partner exempelvis.

Gravidtecken 6: Känslig för dofter.

Foto: AndreyPopov / iStockphoto

Du har humörsvängningar

Under en tidig graviditet kan hormonförändringarna leda till plötsliga humörsvängningar. Du kan exempelvis känna dig mer ledsen än vanligt.

Gravidtecken 7: Humörsvängningar

Foto: fizkes / iStockphoto

Ökad mängd flytningar

Det är vanligt att du får mer flytningar när du är gravid. Det beror på hormonförändringarna i kroppen. Oftast är de vitaktiga och luktar inget.

Gravidtecken 8: Förändrade flytningar.

Foto: Photoboyko / iStockphoto

Du känner dig yr

I början av graviditeten brukar blodtrycket sjunka. Det gör att om du kan känna dig yr och svimfärdig, speciellt om du hade lågt blodtyck innan.

Gravvidtecken 9: Yrhet.

Foto: Pornpak Khunatorn / iStockphoto

Magont

Du kan känna en molande smärta i magen i början av graviditeten. Det kan ha att göra med att livmodern växer, och är inget farligt. I vissa fall kan det dock vara tecken på utomhavandeskap, kontakta vården om du känner dig orolig.

Gravidtecken 10: Smärta i magen.

Foto: bunditinay / iStockphoto

Du vill kissa ofta

Nivåerna av graviditetshormonet hCG ökar i kroppen när ägget fäst i livmoderväggen vilket kan göra att du vill kissa mer än du brukar. Dessutom kan livmodern trycka på urinblåsan när den börjar växa.

Gravidtecken 11: Kissnödighet.

Foto: LuckyBusiness / iStockphoto

Svullen mage och förstoppning

Många kan känna att magen känns uppsvälld och att man är förstoppad. Det har att göra med att musklerna i tarmarna blir mer avslappnade, därmed går det långsammare att smälta maten. Du kan ha gaser i magen, det är inte konstigt om du rapar och pruttar mer än vanligt. Dessutom kan du plötsligt känna dig proppmätt.

Gravidtecken 12: Förstoppning,

Foto: Ocskaymark / iStockphoto

Halsbränna

Hormonförändringarna i kroppen gör att musklerna i magmunnen blir mer avslappnade under graviditeten. Dessutom ökar trycket i magen när fostret växer. Det gör att halsbränna och magsaftsreflux hos gravida.

Källa: 1177, mödravård.se

Gravidtecken 13: Halsbränna.

Foto: Prostock-Studio / iStockphoto

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vanlig folksjukdom kan öka risken för missfall

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Graviditet

Mens

Graviditetskalender

MER OM FAMILY

Vanlig folksjukdom kan öka risken för missfall

Anders Tegnell: Därför är gravida ingen riskgrupp i Sverige

Matilda, 30, skulle föda barn – skickades hem från sjukhuset med en sömntablett