Hårdare kontroller ska stoppa fusket med föräldrapenning

Försäkringskassan inför nya regler

Publicerad:
Uppdaterad:
Nya regler för föräldrapenningen.
Foto: TT
Nya regler för föräldrapenningen.

Föräldraförsäkringen

Hårdare kontroller från Försäkringskassan ska stoppa föräldrar från att fuska med föräldrapenningen.

– Genom fler kontroller före utbetalning gör vi det lättare för föräldrar att göra rätt från början, skriver försäkringsdirektör Alexandra Wallin i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan inför slumpmässiga kontroller av föräldrapenning före utbetalning, skriver de i ett pressmeddelande. Genom att kontrollera ansökningar om föräldrapenning innan utbetalningarna görs minskar risken för att pengar betalas ut felaktig, skriver Försäkringskassan som även menar att det hjälper föräldrar att göra rätt.

Föräldrapenningen är en stor post hos Försäkringskassan, varje år betalas över 30 miljarder kronor ut. Att det förekommer fusk är känt, vanligast är att man tar ut föräldrapenning men ändå jobbar eller har semester. Därför införs nu nya kontroller före utbetalning. Bland annat kommer Försäkringskassan att ta in besked om barnet verkligen varit borta från förskola/skola och göra detsamma mot arbetsgivare.

Kontrollerna kommer att utföras av en specialenhet i Skellefteå.

– Vi vet att det förekommer felaktiga utbetalningar. Vårt uppdrag som myndighet är att se till att rätt ersättning går till rätt person. Det är lättare att rätta till en felaktig ansökan innan utbetalning görs, säger Alexandra Wallin, direktör för avdelningen barn och familj, i pressmeddelandet.

Har skyldighet att polisanmäla

I dag görs maskinella kontroller, de nya kommer att göras manuellt.

– För dem som lämnat korrekta uppgifter i sin ansökan så kommer kontrollerna aldrig att märkas av. Den absoluta majoriteten får rätt ersättning. Men i de fall fel ersättning betalats ut och bidragsbrott kan misstänkas så har vi en skyldighet att polisanmäla, säger Alexandra Wallin.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY