Gravid

presenteras av

Därför används sällan ultraljud under födseln

Fråga barnmorskorna Roxana och Linn

Publicerad 2021-03-14

Barnmorskorna Roxana och Linn svarar på fråga om

FRÅGA BARNMORSKORNA – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om förlossning och graviditet till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Roxana Bauer och Linn Sjöstedt har svarat.

Alexandra undrar om det är vanligt att man använder sig av ultraljud under förlossningen, om den inte fortgår som den ska. Så svarar barnmorskorna Roxana och Linn.

Hej!

Jag undrar om det förekommer, och i såna fall hur vanligt det är, att man använder sig av ultraljud under förlossningen om förlossningsförloppet inte fortgår som det ska? Det vill säga om man gjort alla öppnings-/utdrivningsförsök utan framgång för att exempelvis kolla hur barnet ligger.

Med vänlig hälsning

Alexandra

Barnmorskorna: Det brukar räcka som bedömning

Hej Alexandra,

Tack för din fråga. Till en början tänkte vi gå igenom hur barnet ligger i magen och de olika rotationer det gör för att möjliggöra passagen genom bäckenet. Vi utgår från att barnet ligger med huvudet nedåt, det kan även ligga med sätet (rumpan) nedåt eller på tvären.

När föderskan kommer in till förlossningen så utför barnmorskan en yttre palpation som förkortas “YP” i journalen. Genom ett YP känner barnmorskan barnets läge i livmodern med sina händer på den gravidas mage. Hen känner efter om barnet ligger med huvudet nedåt, på vilken sida om magen barnet har sin rygg samt hur barnets huvud trängt ner i bäckenet. Barnmorskan känner om barnets huvud är rörligt ovan bäckeningången, ruckbart eller fixerat. Detta är en av de första kontrollerna vi som barnmorskor genomför vid ankomst till förlossningen. Är vi osäkra på om barnet ligger i huvud- eller sätesbjudning kan vi kontrollera med ett ultraljud.

Även barnmorskan på MVC utför yttre palpation vid besöken.

Har barnets huvud fixerat sig behöver det inte betyda att förlossningen kommer ske inom närmsta dagarna/veckorna. Det är även vanligt att barnet fixerar sig tidigare om det är första graviditeten.

Under barnets resa från bäckeningången till bäckenbotten så krävs det att barnet gör rotationer för att kunna tränga ner i bäckenet. Kraften från värkarna och inre muskulatur hjälper barnet med detta.

Det börjar med att barnet sätter hakan mot bröstet så att det minsta omfånget av barnets huvud (kronan) bjuder sig först och optimerar förutsättningarna för en vaginal födsel. Därefter roterat barnet ett kvarts varv så det ligger med ansiktet ner mot mammans rygg istället för mot någon av sidorna. Inför själva framfödandet sträcker barnet halsen fram tills det är framfött och därefter sker den fjärde rotationer då barnets axlar roteras till mittvid. Barnet vänder sig vanligen åt samma håll det legat vänt åt vid förlossningsstarten.

Barnets nedträngande i bäckenet kan kännas vid YP då mindre och mindre del av barnets huvud kan palperas i bäckeningången. Alternativt genom att känna var barnets huvud befinner sig i förlossningskanalen i förhållande till den trängsta delen i bäckenet (spinaetaggarna).

Då barnets skallben inte är sammanväxt vid förlossningen kan barnmorskan vid en vaginal undersökning, förkortas “VU”, känna fontaneller och tillväxtsömmar (suturer) och därigenom avgöra om barnet slutfört den andra rotationen eller inte. Om barnet har lagt sig i en mindre gynnsam position kan tex. ett öra palperas vid VU.

Det är vanligt att modermunnens öppningsgrad och barnets rotationer sker parallellt men ibland sker öppningsfasen innan barnet tränger ner i bäckenet.

Det allra vanligaste är att barnet roterar ner som den ska och att den föds i framstupa kronbjudning vilket betyder att den tittar med ögonen ned mot golvet. En del barn föds och tittar istället upp mot taket. Det kallas för vidöppen bjudning. Föds barnet på detta vis kan förloppet bli något längre och mamman kan få tidig krystimpuls.

I de fall där modermunnen inte öppnar sig trots aktiv förlossning eller att barnet inte tränger ned i bäckenet kan det ha ställt in sig på ett ogynnsamt sätt. Misstänker vi att barnet till exempel ligger i vidöppen bjudning under födseln så ber vi ibland läkaren att göra ett ultraljud för att verifiera det. Vi brukar föreslå övningar för föderskan som kan öppna bäckenet och/eller underlätta rotationen. Ett barn kan dock initialt ligga i vidöppen bjudning för att senare rotera till framstupa kronbjudning under förlossningen.

Vid enstaka födslar då modermunnen är helt öppen kan en manuell rotation ibland vara möjlig. Det innebär att ett försök att optimera barnets bjudning och utförs i samband med en vaginalundersökning.

Så summan av kardemumman på din fråga Alexandra; nej, ultraljud används inte så ofta under födslar men kan vara användbart ibland. Yttre palpation i kombination med vaginal undersökning samt progressen vid födseln räcker oftast för bedömning.

Allt gott,

Hälsningar Roxana och Linn


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!