Robert fick tusentals att anmäla sig till Tobiasregistret – nu har han gått bort

Drabbades av AML – samlade in donatorer till Tobiasregistret

Uppdaterad 2021-11-16 | Publicerad 2021-11-11

Robert lyckades få tusentals att anmäla sig till Tobiasregistret.

Många har berörts av fyrabarnspappan Robert som blev svårt sjuk i blodcancer. Efter hans uppmaning anmälde tusentals sig till Tobiasregistret – vilket blev ett rekord. Nu har han somnat in, till följd av sjukdomen.

– Mitt i vår djupa sorg så känns det ändå så himla fint att Roberts historia och uppmaning verkligen gjort skillnad för så många människors liv, säger Roberts fru Anna.

Aftonbladet har tidigare skrivit om fyrabarnspappan Robert Lindman, 42. Han och hans familj hade nyligen flyttat till sitt drömboende utanför Rejmyre när han insjuknade i akut myeloisk leukemi, en aggressiv blodcancer, år 2020.

Han behövde genomgå en stamcellstransplantation för att överleva, och därmed matcha med en donator. I ett uppmärksammat Facebookinlägg vädjade han till folk att anmäla sig till Tobiasregistret, ett svenskt register för blodstamceller.

– Varje ny anmälan är en chans för mig och eller någon annan. Nu har jag satt bollen i rullning och hoppas på det bästa, sa han då.

Hans uppmaning gav effekt, tusentals människor engagerade sig. I februari i år hade Tobiasregistret fått 40 000 nya donatorer, utöver det hade han själv samlat in över 300 000 till kronor till deras arbete.

– Alla som anmält sig till Tobiasregistret har gjort skillnad och ökar chanserna för alla med samma sjukdom oavsett vart i världen de bor, sa han till Aftonbladet.

Dessutom hade Robert själv matchat med en donator och i våras genomgick han transplantationen. Men nya stamceller är ingen garanti för att bli frisk, leukemi är en svår sjukdom. Den sjunde november somnade Robert in, till följd av sjukdomen.

– Mitt i vår djupa sorg så känns det ändå så himla fint att Roberts historia och uppmaning verkligen gjort skillnad för så många människors liv.  Robert var en person med ett fantastiskt stort hjärta så jag vet trots allt att han är nöjd med sin insats för att fått bidra till att rädda andras liv även om han själv inte fick fortsätta sitt. Han är för evigt vår hjälte!, säger Roberts fru Anna i ett mejl till Aftonbladet.

Tobiasregistret: Hans insats kommer att fortsätta rädda liv

Rosa Hellström är rekryteringsansvarig på Tobiasregistret.

– Det är så otroligt tråkigt att höra om hans bortgång, man hade hoppats att det skulle gå vägen när han hittade en donator, säger hon.

Enligt henne har Tobiasregistret aldrig fått så många nyanmälningar på en och samma gång tidigare, som när Robert delade sin uppmaning på Facebook.

– För registret gjorde det jättemycket. Vi är en liten ickevinstdrivande verksamhet, och har ingen budget till att marknadsföra oss. Så när folk som Robert går ut och delar med sig leder det till nyanmälningar och att människor får chans till ett friskt liv. Hans insats kommer att fortsätta att rädda liv på människor flera år framåt.

Robert matchade till sist med en donator men i november gick han bort till följd av AML.

SÅ ANMÄLER DU DIG TILL TOBIASREGISTRET

Varje dag drabbas en-två personer av en allvarlig blodsjukdom där en blodstamcellstransplantation är den enda chansen att överleva.

Här klickar du för att registrera dig.

Det är enkelt att bli en del av registret:

  1. Du måste vara 18-35 år för att anmäla dig. Om du inte har åldern inne kan du sprida budskapet eller bidra till Roberts insamling.
  2. Fyll i en hälsodeklaration
  3. Topsa dig med ett topningskit som skickas till dig – och skicka tillbaka topsen.
  4. Efter en analys av topsen är du med i registret. Om du matchas med någon som behöver dina blodstamceller blir du kontaktad.

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.