Gravid

presenteras av

”Vill inte vara utan min partner en enda minut när jag ska föda”

Förlossning under corona

Uppdaterad 2021-12-22 | Publicerad 2021-04-13

Familys barnmorskor svarar på läsarfrågor.

FRÅGA BARNMORSKORNA – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om förlossning och graviditet till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Roxana Bauer och Linn Sjöstedt har svarat.

Hur ska man hantera sin rädsla över att föda under pandemin, när partnern kanske inte får vara med från början av förlossningen? Barnmorskorna Roxana Bauer och Linn Sjöstedt ger råd.

Hej!

Jag är gravid i vecka 19 med mitt första barn men börjar bli väldigt stressad och orolig inför förlossningen. En bekant till mig skrämde nämligen upp mig med att pappan (under dessa corona-tider) inte får vara med på förlossningen förrän det är dags för mamman att verkligen föda fram barnet. Jag känner att jag inte vill vara utan min partner en enda minut då det är en ny, läskig miljö och situation för mig och det är vårt första barn som ska födas. Hur ska jag hantera min rädsla? Känner att jag nästan hellre riskerar att föda hemma än åker till sjukhuset om inte min partner får vara med från första sekund till slutet.

Barnmorskorna: Hemfödsel är ett fantastiskt alternativ

Hej!

Vi förstår din oro och du delar den med många andra som är gravida i denna pandemi. Covid-19 svepte in som en våg och slog omkull den trygghet många gravida känner inför att ha sin partner/stödperson med vid förlossningen men även besöken på MVC och ultraljud.

Tyvärr ser riktlinjerna kring medföljande vid förlossningen olika ut i landet så vi vet inte hur det ser ut just i den region eller på det sjukhus där du planerar att föda. 

Vi båda arbetar på en förlossningsavdelning i Stockholm och hos oss får en partner/stödperson samt en doula vara med vid hela förlossningen från. Detta gäller även vid en eventuell igångsättning. Den medföljande och doulan behöver vara friska.

Partnern får även stanna på eftervården tills ni är redo att åka hem. Däremot får man inte röra sig fritt på avdelningen/sjukhuset som man kunde innan pandemin och besöksförbud gäller på de flesta sjukhus. 

Vår erfarenhet under det senaste året är att gravida och dess medföljande är bra på att följa de riktlinjer som finns för att minska smittspridningen. Detta bidrar till att få har sjukdomssymptom när själva förlossningen börjar. 

Skulle en medföljande uppleva symptom på Covid-19 får hen tyvärr inte vara med vid födseln. Många gravida har därför en annan stödperson som de känner sig trygga att ha med som stöd vid en förlossning.

Vi tycker att du skall lyfta den oro och rädsla du beskriver för din barnmorska på MVC. Du kan även ta kontakt med det sjukhus du planerar att föda på för att höra hur riktlinjerna ser ut hos just dem och hålla dig uppdaterad om eventuella förändringar.

En hemfödsel är ett fantastiskt alternativ till de som inte önskar föda sitt barn på sjukhus. Du som gravid bestämmer alltid själv om du vill föda hemma men för att minimera riskerna bör du vara frisk och ha en graviditet utan komplikationer. Det är då viktigt att du läser på om hemfödslar och tar kontakt med en barnmorska som bistår hemfödslar i god tid för vidare samtal. Enstaka sjukhus erbjuder till och med hemfödslar inom sitt koncept. 

Ett annat alternativ för att skapa trygghet oavsett plats för födseln är en doula. En doula är en person som är utbildad i att ge stöd åt den födande och dennes partner under graviditeten, förlossningen och den första tiden efteråt. Hen ger kontinuerligt känslomässigt stöd, skapar trygghet, lyfter och stärker partnerns stöd samt arbetar för att främja en positiv upplevelse av födseln. Doulan har inget medicinskt ansvar och ersätter varken förlossningspersonalens eller partnerns roll vid en födsel. 

De olika riktlinjerna nu under pandemin påverkar oss alla. Vi märker att gravida ofta uttrycker starkare oro för att deras partner/stödperson inte kan närvara vid födseln än att de själva skall bli smittade med covid-19. 

Du och din partner bör följa de allmänna rekommendationerna gällande fysiskt distansering, handhygien, undvika att träffa personer med symptom etc. Om möjlighet till arbete hemifrån finns kan detta vara ett bra sätt för dig och din partner att minska kontakten med andra personer de sista veckorna innan beräknad födsel.

Riktlinjerna ändrar sig då och då beroende på hur smittspridningen ser ut. 

Eftersom det är ungefär 20 veckor kvar till beräknad datum för din födsel så finns en möjlighet att riktlinjerna ändrar sig. Vi håller tummarna för att följsamhet till riktlinjer i kombination med vaccinationer bidrar till att smittan i samhället minskar drastiskt dom närmsta veckorna/månaderna.

För att sammanfatta: kontakta din barnmorska på MVC och beskriv din oro/rädsla, se vilka rutiner som gäller på just ditt sjukhus, sök information om hemfödslar och doula samt följ de riktlinjer som gäller för att minska smittspridningen av covid-19. 

All lycka till!

Hälsningar Roxy och Linn