Gravid

presenteras av

Covid-19: Vill göra gravida från vecka 22 till riskgrupp

”Handlar om spontana förlossningar”

Den som är i andra halvan av sin graviditet och blir coronasmittad har större risk att föda för tidigt. Därför vill myndigheten lägga till dem på sin lista över riskgrupper.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigeten uppmanat gravida att vara extra försiktiga för att inte bli smittade av coronaviruset, särskilt inför förlossningen. Nu anser Socialstyrelsen att de som är gravida i vecka 22-36 bör läggas till på listan med riskgrupper som myndigheten tog fram i våras. Detta för att den som är gravid och coronasmittad löper högre risk att föda för tidigt, enligt en analys som de gjort. Det i sin tur innebär en risk för barnet, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det är ju känt överhuvudtaget att infektioner kan öka risken för prematur förlossning. Det är helt enkelt så att infektionen kan medföra den typen av konsekvens, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Vet ni om det är en spontan förlossning som sker för den som är coronasmittad eller är det en tidigare igångsättning det handlar om?

– Det handlar framför allt om spontana förlossningar även om det förekommer igångsättning.

Deras analys, som gjorts på data från svenska graviditetsregistret och smittskyddsanmälningar, visar att det endast är under andra halvan av graviditeten som risken att föda för tidigt ökar.

– Inkubationstiden för covid-19 är två veckor, därför ska man minska risken att bli smittad från vecka 20.

I praktiken kan detta inneböra att gravida i vecka 22–36 kommer att få söka ersättning från Försäkringskassan då de inte kan jobba av smittskyddsskäl – som andra framtagna riskgrupper. Enligt Socialstyrelsen är det cirka 35 000 gravida kvinnor per år som är i graviditetsvecka 20-36.

Det finns dock inget som visar att covid-19 innebär risk för att mamman eller barnet blir allvarligt sjuka. Inte heller har man sett samband mellan för tidig födsel och ålder eller sjukdomstillstånd hos kvinnan före graviditeten.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.