Gravid

presenteras av

Har du foglossning? Här är tips som lindrar

Experten om foglossning: ”Det är så otroligt viktigt att man söker hjälp”

Publicerad 2019-04-20

Att ha foglossning under graviditeten kan begränsa vardagen på grund av smärtan man känner. Här ger specialfysioterapeuten Ann-Catrin Ljusberg råd och tips på hur du ska lindra symtomen och berättar när du bör söka hjälp.

– Bara för att man är gravid så är allt inte rosarött eller mysigt och gulligt. Det kan vara ganska besvärligt, säger hon.

Graviditetsrelaterad bäckensmärta, eller foglossning som det heter till vardags, innebär att man har olika typer av smärta i ryggområdet och bäckenet. Ann-Catrin Ljusberg, Leg fysioterapeut, specialist inom obstetrik, gynekologi och urologi, träffar många kvinnor som lider av denna graviditetsrelaterade åkomma.

– Många upplever att de får ländryggssmärta, de kan även få en huggande smärta i sätet, smärtan kan dessutom stråla ut i låren ner till knäna. Det som då kan vara besvärligt är att det känns som att benet viker sig, säger hon för att nämna några smärtområden.

Dessutom kan det kännas som att bäckbenet nästan skvalpar runt i kroppen då bäckenlederna och blygdbenet, som annars är strama, blir rörliga gentemot varandra. Det är relaxin, ett hormon, som frisätts när man blir gravid som gör att kroppen blir mjukare, och då framför allt bäckenområdet för att bäckenet ska kunna vidgas i fogarna i samband med förlossningen.

– För många försvinner besvären direkt efter förlossningen, men det betyder inte att det är över. Relaxinet lämnar inte kroppen förrän sex-tolv veckor efter förlossningen.

Därför brukar Ann-Catrin låta kvinnor som lidit av foglossning komma tillbaka för uppföljning cirka en månad efter förlossningen, för att se hur de mår.

– Är det så att de fortfarande har besvär tre månader efter förlossningen är det inte okej, utan då måste man ta itu med det för risken är att det kan bli en lång väg av smärtproblematik annars.

Då drabbas man av foglossning

Forskningen har visat att om man har haft tidigare trauma eller besvär från bäcken eller rygg och kvinnor som föder flera barn har en större risk att drabbas av graviditetsrelaterad bäckensmärta men Ann-Catrin har i sin kliniska vardag även sett att det ofta är kvinnor som är överrörliga eller mjuka i lederna som får problem. Smärtan kommer vanligen i vecka 17–18, men kan komma både tidigare och senare, och man bör söka hjälp direkt för att lindra den, menar hon. Dock har kvinnor en tendens att tänka att ”lite ont får man stå ut med”, menar Ann-Catrin. Något som inte är okej, enligt henne.

– Det är så otroligt viktigt att man söker hjälp som gravid om man har lite ont. För det finns hjälp att få och det är bättre att man kollar upp det en gång för mycket än för lite. Bara för att man är gravid så är allt inte rosarött, mysigt och gulligt. Det kan vara ganska besvärligt och handikappande.

Söker man inte hjälp kan det bli en långdragen historia. Det är inte vanligt att det blir så, men det händer menar hon.

”Vi borde lyssna mer på kvinnorna”

Hon tycker att det finns många kvinnor som inte får någon förståelse från omgivningen. Att man får höra att man ”bara är gravid och inte sjuk” och att ”det inte är farligt”.

– Det är år 2019 så vi har väl ändå kommit förbi det där. Det är ju ändå så att under en graviditet så tillverkar en kvinna en ny människa som faktiskt är en av våra framtida pensionsförsörjare. Så jag tycker att vi gott kan ta hand om våra kvinnor i detta läge, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att vi bör lyssna mer på kvinnorna och respektera deras känslor och hur de mår. Det handlar även om att de ska vara fungerande människor efter förlossningen, och komma in i arbetslivet så fort som möjligt och se till att vara produktiva i samhället.

Ann-Catrins råd och tips – vid foglossning

  • Ta små steg

Gå med korta steg och inte för fort. Undvik längre promenader. Känn efter hur långt du klarar av att gå utan att få ont och lyssna på dagsformen. Be om kryckor för att avlasta bäckenet vid behov.

  • Undvik att sitta i låga möbler och på golvet

Plocka helst inte upp något från golvet om det inte är nödvändigt

  • Undvik att vrida överkroppen

Håll dig inom den ergonomiska trekanten som man har framför kroppen. Ska man vrida sig är det bättre om man vrider hela kroppen och flyttar på sig.

  • Tänk på hur du står

Stå med din tyngd jämt fördelad så att man inte hänger på ett ben.

– Det jättebra att tänka på att hålla benen parallella så mycket som möjligt, så att man får en neutral position i bäckenet, säger Ann-Catrin.

  • Undvik trappor och branta backar

Om man måste gå i trappor så är det bra att ta ett steg i taget. Ta det minst onda benet först när du går uppför, och tvärtom när du går nedför.

  • Tänk på hur du sitter

Det är bra att undvika att korsa benen – och att sitta i skräddarställning.

  • Ha rätt skor

Skor ska ge stöd och svikt – som gymnastikskor. Använd skoinlägg vid behov och broddar på vintern.

  • Bär rätt

Använd helst ryggsäck eller en liten axelremsväska diagonalt över ena axeln. Undvik även att bära tungt och bär jämt fördelat.

  • Undvik visst hushållsarbete

Dammsugning och andra städgöromål bör undvikas när man har de här besvären. Enkla saker som att plocka ur och i diskmaskinen under bänknivå kan också vara ansträngande.

  • Utöva fysisk aktivitet i den mån det går

Man får göra en individuell bedömning. Något som kan vara skönt, enligt Ann-Catrin, är bassängträning. Man väger mindre i vatten och har lättare att röra på sig. Dessutom är värmen ganska välgörande för kroppen.

  • Gå på akupunktur samt behandlas med TENS

Det finns vetenskapliga belägg för att akupunktur är en effektiv och smärtlindrande metod. Man kan kombinera det med TENS, som är en elektrisk nervstimulering med elektroder på huden.

– Om man känner att nålar är lite läskigt kan man bara använda TENS. Det är inte lika kraftfullt som akupunktur men man får göra så gott man kan helt enkelt. Ofta kommer man långt med de här råden, säger Ann-Catrin.

  • Lägg och res dig rätt

När man reser sig från liggande och när man lägger sig ned är det viktigt att göra det från sidan. När man lägger sig så lägger man sig på sidan först, sedan tar man upp benen. När man reser sig tar man först benen över kanten och sen trycker man ifrån för att komma upp.

– Det brukar göra extremt stor skillnad. Det är så små saker men det handlar jättemycket om teknik, säger Ann-Catrin och fortsätter:

– När du reser dig från sittande och sätter dig så ta bak benet som gör mest ont, för att avlasta den sidan. Det brukar också hjälpa väldigt bra.

  • Använd bäckenbälte

Det finns flera olika typer av bälten. Bara för att ett bälte passat din vän så betyder det inte att den ger dig samma smärtlindrande effekt. Få hjälp med att prova dig fram!

  • Vila

Man kanske sover dåligt på grund av smärtan eller andra graviditetsrelaterade besvär – som att det är tungt eller att man måste upp och kissa hela tiden.

– Då kanske man inte sover optimalt, därför kan det vara bra att vila på dagen.

  • Ta hjälp av kuddar

När du ligger på sidan är det viktigt att ha kuddar längs med hela insidan av benet, uppifrån underlivet ända ned till fötterna. Detta för att få en maximal avlastning. Sen är det bra att ha en kudde under magen som stöttar upp. Det gör att det inte drar så mycket i ryggen. Även när man sitter kan man ha en kudde bakom ryggen.

– När man vänder sig liggande är det också fint att ha kuddarna mellan benen så att man har en hjälp och underlättar vändningen. Man kan även hålla tag om bäckenet själv för att komma runt. Man kan dessutom ha sidenlakan, så att man glider lite bättre.

  • Jobba – men bara så länge det går

– Det kan vara så att man inte klarar av att jobba heltid. Det är klart att man ska jobba så länge man kan, men om det blir för tufft och man inte orkar göra annat än att jobba på grund av smärtan, då är det viktigt att man bokar en tid hos sin mödravårdsläkare för bedömning, säger Ann-Catrin.