Så utvecklas ditt barn – de första två månaderna

Barns utveckling 0–2 månader – experten berättar

Publicerad 2020-02-11

Ett nyfött barn har suddig syn.

Ett barn utvecklas i snabbare takt det första levnadsåret än i något annat stadie i livet. 

Och under de första två månaderna är kontakten med vuxna extra viktig.

– Här man sätter grunden för resten av livet som familj, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet.

Sinnen och känslor – ser dåligt

Eftersom barnets ögon varit slutna i livmodern är synen det minst utvecklade sinnet efter födseln. Ett nyfött barn har en suddig syn och ser allra bäst på cirka 20 centimeters avstånd – vilket är avståndet mellan ansiktena när en vuxen håller ett barn i famnen.

Men att ett barn inte kan se saker på längre avstånd, vilket ibland presenteras som fakta, är inte riktigt sant, menar Gustaf Gredebäck.

– De har en rikare visuell värld än vad man tidigare har trott. De ser suddigt och har svårt att hänga med, men att de bara kan se saker på 20, 30 centimeters avstånd är inte riktigt så entydigt sant. 

De första månaderna utvecklas synen snabbt och redan efter en till två månader ser de färger lika bra som vuxna. Efter denna tid kan de flesta barn även ge ögonkontakt och följa föremål med en mer stadig blick.

Hörseln är å andra sidan långt mer utvecklad vid födseln. Ett nyfött barn vänder reflexmässigt på huvudet mot ljud och redan efter en månad brukar hörseln vara fullt utvecklad. 

Även lukt och smak fungerar bra för en nyfödd, men dessa sinnen är mer påverkade av moderns vanor under graviditeten. Ett barn kan känna igen smakämnen i bröstmjölken och brukar uppskatta vad mamman åt under tiden barnet befann sig i livmodern. 

Även känseln är vid födseln fullt utvecklad. Ett nyfött barn känner alltså värme, kyla och smärta precis som vuxna. De första månaderna känner ett barn till och med mer smärta än äldre barn.

Ett nyfött spädbarn hör bra, och en månad gammal brukar hörseln vara fullt utvecklad.

Barnets kontakt med omvärlden – ler

Det är väldigt individuellt hur mycket barn kommunicerar de första månaderna. Oftast sker denna kommunikation genom ögonkontakt.

Men även om de är sina egna individer lär sig ett barn genom att härmas. Redan under de första veckorna är det vanligt att barnet börjar härma ansiktsrörelser. Förmågan att härma just ansiktsrörelser brukar dock försvinna efter en till två månader för att sedan komma tillbaka ett halvår senare.

– Det är alltid viktigt med kontakt i början för då har barnen mindre förmåga att själva strukturera sin tillvaro, sina känslor och så vidare. Ju yngre barnet är ju mer behövs föräldern för att reglera och skapa trygghet, säger Gustaf Gredebäck.

Under samma period kan barn le för att kommunicera – och ordspråket “le med hela kroppen” passar bra in på ett barns beteende. Det är nämligen inte ovanligt att barnet svarar genom att röra på hela kroppen.

De första stegen mot ord kan också komma efter ungefär två månader. Det handlar då om “ooo”-läten. Men en förälder får snarare förbereda sig på skrik än prat. Ett barn lär sig tidigt att använda olika sorters skrik för att kommunicera känslor och behov. 

Hur barnet rör sig – balanserar huvudet

Rörelseförmågan hos ett barn utvecklas först i ansiktet och nacken. Därefter går det ner mot armarna, överkroppen och benen. 

Huvudet är efter födseln stort och tungt i förhållande till kroppen. Efter någon månad kan vissa barn balansera sitt huvud en kortare stund och många barn lär sig efter två månader att lyfta på huvudet en kortare stund när de ligger på mage.

Händerna är till en början knutna och kroppsrörelserna är både oväntade och ryckiga. Allt eftersom börjar händerna öppna sig och barnet blir rörligare. Under de första månaderna kan barn även vända sig mot ena eller andra sidan när de ligger på rygg och så småningom kan de även börja sträcka ut sina händer för att röra vid saker eller personer.

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi.

Professorns tips till föräldrar:

  • ”För det första handlar det väldigt mycket om att kliva in i föräldrarollen. För det lilla barnet handlar det mycket om kroppskontakt, rytm, mat och sömn. Det händer vansinnigt mycket i denna period och det handlar om att få helheten att funka”.
  • “Det är samtidigt enkelt hänt att man fokuserar enbart på barnet men man ska också lära sig att hitta en trygg rytm tillsammans. Här sätter man grunden för resten av livet som familj. Det är viktigt att föräldrar får sin sömn, i den mån det går, för att hitta en rytm som fungerar för alla –även syskon. Det är lätt hänt att man glömmer bort hela familjebilden i början.”

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!