Så lätt barnsäkrar du era mobiltelefoner

Här är några tips för att undvika otrevliga överraskningar i mobilen eller surfplattan

Publicerad:
Uppdaterad:

Småbarn | Family

Många barn drömmer om en egen mobiltelefon.

Men hur bär man sig som förälder åt för att barnsäkra den?

Här har vi samlat enkla tips och råd på hur du skyddar både ditt barn och din ekonomi mot otrevliga överraskningar.

Har ditt barn precis fått sin första mobiltelefon eller brukar du låna ut din egen telefon eller surfplatta? Då finns det tips på hur du kan barnsäkra den för att slippa dyra fakturor och åtkomst till läskiga sidor som till exempel innehåller våld, porr eller annat olämpligt innehåll.

Enklast – sätt på flygplansläge

Det finns olika grader av barnsäkringar. Om du bara lånar ut mobilen till ditt barn i några minuter så kan det räcka med att slå på flygplansläge för att förhindra att hen gör pinsamma uppringningar eller surfar runt på internet. Om du bara vill förhindra dyra köp i spel kan det räcka med att lägga till en lösenkod som måste matas in innan köp genomförs i spel.

Men om barnet är lite äldre och har en tendens att lära sig dina koder, så finns det bättre sätt att säkra att ditt barn inte drar på sig dyra räkningar eller ser olämpligt innehåll.

Ställ in begränsningar för köp och nedladdning

Oavsett om ditt barn har en Android eller en Apple-telefon så finns det mängder av inställningar man kan göra för att förhindra och begränsa barnens möjlighet att gör saker på nätet.

Med hjälp av olika barnkonton och begränsningar i inställningarna kan du till exempel förhindra att barnen köper saker i spel och andra appar, att de inte kan ladda ner appar som du tycker är olämpliga, förhindra att de söker på vissa saker på nätet, att de ser olämpligt innehåll på streamingtjänster eller lyssnar på musik du tycker har olämpligt innehåll. Numera kan man till och med begränsa skärmtiden direkt i inställningarna i enheten.

När det gäller Apple-produkter kan föräldrarna se hur mycket tid barnen spenderar i varje app och sätta olika begränsningar för olika typer av appar.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Barnfilter finns för både mobiltelefoner och datorer.

Så här ställer du in barnfilter på mobil och surfplatta:

Hur man bär sig åt för att ställa in barnfilter och begränsa tillgången för dina barn skiljer sig åt beroende på vilken telefon eller surfplatta du vill ställa in för. På Google-Play och Apple kan du enkelt hitta information som gäller för den enhet som du vill begränsa.
 
Här hittar du information om hur du begränsar och ställer in filter på en Apple-produkt:

 
Här hittar du information om hur du begränsar och ställer in filter på en Android-telefon eller surfplatta:

 
Källa: Google-play, Apple-support, Telia.se


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY