Gravid

presenteras av

Ny studie: Män som snusar har färre spermier

”Vi hoppas även att vårt resultat kanske kan hjälpa par som vill få barn”

Uppdaterad 2022-06-23 | Publicerad 2022-06-22

Antalet spermier minskar hos snusare, visar en ny studie.

Över 20 procent av alla män i Sverige snusar dagligen.

Nu visar en ny svensk studie hur snusningen kan påverka fertiliteten – och minska chanserna att bli pappa.

Män som snusar har 25 procent färre spermier jämfört med män som inte snusar. Det gör att män som snusar kan behöva fler försök på sig för att bli pappor.

Det visar en studie som gjorts av Skånes universitetssjukhus och vid Lunds universitet. I studien ingick 613 män, 112 av dem var snusare.

– Det är första gången det gjorts en studie med så många snusare kring snusets påverkan på spermieantalet, säger Jonatan Axelsson, biträdande överläkare på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Det har tidigare gjorts tre andra studier i ämnet, men denna är den största i sitt slag.

– Tack vare att vi kunnat inkludera fler snusare i vår studie så har det blivit tydligare att snusare faktiskt har färre spermier och därmed mindre chans att bli pappa.

Jonatan Axelsson, biträdande överläkare på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus.

Så påverkas testosteronnivån

I studien kunde forskarna se att testosteronnivån stiger i kroppen i takt med ökande snusanvändning, varför vet de inte. Men en teori är att ökningen beror på att ett område i kroppen som reagerar hormonets funktion blockeras.

Studien är en tvärsnittstudie vilket innebär att det inte går att avgöra säkert om det finns ett orsakssamband mellan snusning och färre spermier. Det kan finnas andra faktorer som påverkar, som inte har studerats.

Läkarstudenterna Agnes Kimblad och Gustav Ollvik, som genomfört studien, hoppas att det ska leda till fler studier om samband mellan snusning och fertilitet.

– Vi hoppas även att vårt resultat kanske kan hjälpa par som vill få barn att öka sina chanser och samtidigt ge stöd för läkare att kunna rekommendera snusstopp till sina patienter som söker för ofrivillig barnlöshet, säger Gustav Ollvik i pressmeddelandet.

LÄS VIDARE