Gravid

presenteras av

Läkaren varnar för ”vild graviditet”

Därför är ultraljud viktiga

Publicerad 2023-01-24

Det finns ett intresse för så kallade ”vilda graviditeter”, men att avstå från besök hos mödravården och ultraljud är något överläkaren Sophia Brismar Wendel avråder från.

Det finns gravida som väljer bort mödravårdsbesök och ultraljud, för att i stället lyssna på sina egna kroppar.

Men det är något som förlossningsöverläkaren avråder helt, då det kan innebära fara för både barnet och mamman.

– Att välja bort den vården är att välja att tåla lite svinn, och det är nog egentligen inte det man vill vara med om.

I en uppmärksammad intervju med tidningen Mama berättar Rachel Bråthén, känd som influencern Yoga girl, att hon som är gravid väljer bort traditionella mödravårdsbesök och ultraljud för att i stället lyssna på sina instinkter, att hon inte vill se sin graviditet som en medicinsk sak.

Tillvägagångssättet kallas för ”freebirth”, eller på svenska ”vild graviditet”. Det är ovanligt bland gravida men det förekommer, framför allt i USA. Även i Sverige har Sophia Brismar Wendel, överläkare på förlossningen på Danderyds sjukhus och docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet, märkt att det finns ett intresse. Men det går inte att säga hur många som väljer bort besök hos vården.

Sophia Brismar Wendel tror att det finns flera orsaker till detta.

– Dels på grund av misstro mot vården, som kan bero på tidigare erfarenheter eller vad man fått höra från sin omgivning och medier. Och dels på grund av influenser från andra delar av världen där det kan finnas misstro mot vården som är befogad, eller där vården kostar pengar.

– Det är väldigt olyckligt att det finns kvinnor i Sverige som känner att de inte vill ha den mödra- och förlossningsvård som finns, som är skattefinansierad. Själva tanken med den är att den ska vara tillgänglig och kostnadsfri för kvinnorna.

Sophia Brismar Wendel, överläkare på förlossningen på Danderyds sjukhus och docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet.

”Kan vara avgörande”

Inom mödravården i Sverige utgår man från att kvinnan sannolikt har en normal graviditet. Men hela syftet med undersökningarna som görs att se om man hittar något.

– Det kan vara avgörande för att graviditeten ska gå bra, att det föds ett friskt barn och att mamman mår bra efter sin förlossning.

Vid ultraljudet som görs i vecka 18–20 fastställer man bland annat graviditetens längd, antal foster och moderkakans läge. Det är de tre viktigaste sakerna som undersöks för att kunna ge rätt vård och råd till den gravida kvinnan. Genom att veta graviditetslängden och antal foster kan man exempelvis se om magen växer som den ska, vilket kan vara svårt att veta annars.

– Man kanske inte märker om ett barn är tillväxthämmat eller dör i magen. Och om man inte vet att moderkakan ligger framför bebisens utgång kan det leda till svåra blödningar, att man förlorar mycket blod eller att barnet skadas eller dör.

Kan vara för sent när man känner något

Går det att lyssna till sina instinkter för att känna att något inte står rätt till? Nej, vissa saker kan man inte känna av själv, enligt Sophia Brismar Wendel. Som moderkakssvikt, havandeskapsförgiftning, högt blodsocker eller blodtryck. När man väl börjar känna något kan det redan vara för sent.

– Alla de här tillstånden kan man känna av först när det blivit riktigt allvarligt och när det kan ha gett allvarliga konsekvenser för kvinnan själv eller barnet.

– Om man tänker på de länder där man inte erbjuder mödravård är det större dödlighet bland mammor och barn. Att välja bort den vården är att välja att tåla lite svinn, och det är nog egentligen inte det man vill vara med om.

Att endast gå till en privat aktör för att ta reda på könet på barnet avråder Sophia Brismar Wendel ifrån.

– Det är inte säkert att de har samma kompetens att veta vad de ska titta efter, det är inte alltid det är en certifierad barnmorska eller läkare som gör ultraljudet. Allt man får med sig är souvenirbilder på barnet, men ingen viktig medicinsk information.

”Finns inget vinstintresse”

Att just vild graviditet blivit ett fenomen i USA kan ha att göra med att mödravården och förlossning, till skillnad från Sverige, kostar pengar och att någon tjänar på det. Så vida man inte tecknat en dyr försäkring.

– Det är viktigt att förstå att mödra-och förlossningsvården i Sverige försöker anpassa sig efter kvinnans önskemål och behov, det finns inget vinstintresse.

Sophia Brismar Wendel rekommenderar alla gravida att gå på sina mödravårdskontroller och att föda på ett sjukhus. Men om man vill föda hemma ska man ha en erfaren barnmorska på plats, och inte föda helt utan vårdens inblandning.

För faktum kvarstår. Tack vare mödra- och förlossningsvården i Sverige så är dödstalen bland gravida extremt låg, även om noll är den önskvärda siffran, enligt Sophia Brismar Wendel.

– Det är 5–10 kvinnor per år som dör i samband med graviditet och förlossning. Och då föds det ungefär 110 000 barn per år i Sverige.

Aftonbladet Family har sökt Yoga girl som avböjer att kommentera.