Spädbarn

presenteras av

Amning och alkohol – allt du behöver veta

Så mycket alkohol kan du dricka när du ammar

Av: 

Jenny Alexandersson

Om man dricker måttliga mängder alkohol är risken liten att barnet som ammas påverkas.

Foto: Getty

FAMILY

Kan jag dricka vin trots att jag ammar?
Att amning och alkohol är ett känsligt och angeläget ämne råder det ingen tvekan om.
Här är allt du behöver veta om att dricka alkohol och amma.

Många anser att man inte får smaka ens en droppe alkohol om man ammar sitt barn. Andra tycker att ett glas vin inte gör någon skada. Men vad är det egentligen som gäller?

Enligt Livsmedelsverket är mängden alkohol som barnet får i sig via bröstmjölken mycket liten. Enligt dagens forskning finns det inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar. Då räknar man med ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet då kan få i sig är så liten att den inte kan påverka barnet. Bröstmjölken blir alltså inte farlig för bebisen för att man druckit ett glas vin.

Försämrar förmåga att ta hand om barnet

Men det saknas kunskap om hur en större eller mer regelbunden alkoholkonsumtion påverkar barnet. Man har inte velat göra sådana kontrollerade studier eftersom det är etiskt tveksamt. Vill du vara helt säker på att barnet inte ska få i sig alkohol så är det bästa att avstå helt.

En anledning till att många nyblivna mammor får rekommendationer om att inte dricka alls handlar om något helt annat än amning. Att dricka samtidigt som man tar hand om ett litet barn påverka ens förmåga att ta hand om barnet. Man reagerar sämre på den lillas signaler eller att man får sämre tålamod. Risken att barnet råkar ut för en olycka ökar också när föräldern dricker alkohol enligt Folkhälsomyndigheten.

Man ska undvika att sova tillsammans med ett litet barn om man har druckit alkohol eftersom risken att oavsiktligt lägga sig på barnet är större.

Källa: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så likvärdigt är amning och ersättning

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spädbarn | Family

Amning

Föräldraskap

Spädbarn

Alkohol

Livsmedelsverket

MER OM FAMILY

WHO: Amning skyddar mot övervikt hos barn

Bästa tipsen på bebisens första smakportioner

Studie: Föräldrar som pratar mycket får intelligentare barn