Gravid

presenteras av

Studie: Bebisar i magen kan känna smaken av mammans mat

Forskaren: ”Är något helt nytt”

Publicerad 2022-10-07

Forskare har sett på ultraljudsbilder hur foster reagerar på smaker.

Man brukar säga att gravida äter för två.

Ny forskning visar att det stämmer mer än man tror.

Smakerna kan få din bebis att le, eller sura.

Forskare har tittat på hur bebisen i magen regerar på olika smaker, beroende på vad mamman stoppar i sig. Det ska vara den första studien i sitt slag, skriver The Guardian.

– Tidigare forskare har endast tittat på vad som händer efter födseln, när det kommer till spädbarnets matpreferenser. Men att faktiskt se fostrets ansiktsuttryck när de drabbas av den bittra eller icke-bittra smaken är något helt nytt, säger Nadja Reissland, en av forskarna bakom studien, till tidningen.

Hon och forskarkollegor har tittat på ultraljudsbilder i 4D från 100 kvinnor,  gravida i vecka 32 och vecka 36.

Kvinnorna delades in i tre grupper inför ultraljudsundersökningarna. En grupp fick äta en kapsel med 400 milligram grönkålspulver, den andra gruppen fick äta en kapsel med samma mängd morotspulver och den tredje gruppen var endast en kontrollgrupp. En timme innan undersökningen fick de varken dricka eller äta något annat.

Forskarna kunde se en tydlig skillnad på fostrens reaktioner. Fostren hos mammorna som stoppat i sig morotskapseln såg ut att le, medan fostren hos de om ätit en grönkålskapsel såg griniga ut.

Så känner fostret smaker

Det man tror är att fostren upplever smaker genom att andas in och svälja fostervattnet som omger det i magen, och att det mamman äter kan påverka barnets matpreferenser när det väl är fött.

Forskargruppen följer just nu upp samma bebisar för att se hur de reagerar på olika smaker utanför magen.

– Förhoppningsvis kommer vi se färre negativa reaktioner hos dem som exponerades för grönkål före födseln, säger Beyza Ustun, en annan forskare bakom studien, till The Guardian.

Nadja Reissland menar att studien, som publicerats i Psychological Science, kan bidra till att man kan prata med gravida om vad de ska äta.

– Vad vi vet från tidigare forskning så är bebisar mycket mindre kinkiga om mamman äter en varierad kost med grönsaker och frukt under graviditeten.