Gravid

presenteras av

Studie: Ingen ökad risk för barn som föds av coronasjuka mammor

Nyfödda och covid-19 – ny studie om riskerna

En ny studie visar att nyfödda inte löper av ökad risk för sjukdom eller död, om mamman har covid-19.
En ny studie visar att nyfödda inte löper av ökad risk för sjukdom eller död, om mamman har covid-19.

Hur mycket påverkas barn som föds av gravida som är coronasmittade? Enligt en ny svensk studie så löper de varken större risk för sjukdom eller död än andra barn.

– Det här är goda nyheter för alla gravida och även för vården, säger Mikael Norman, professor i neonatalvård och huvudförfattare till studien, till SVT.

Sedan tidigare är det känt att den som är gravid ska vara extra försiktig för att inte bli smittad av coronaviruset, då det kan innebära en förhöjd hälsorisk. Det finns även en ökad risk för att barnet kan födas för tidigt.

Det har dock varit oklart hur stora riskerna varit för barnen till covidsjuka gravida, fram till nu. En ny stor svensk studie visar att nyfödda till covidsjuka mammor inte utsätts för större risker än andra barn. Studien har publicerats i den medicinska tidskiften JAMA.

– Det här är goda nyheter för alla gravida och även för vården. Vi har granskat alla barn som fötts under pandemin i Sverige. Barnen som fötts av coronasjuka mammor är inte mer sjuka än andra jämförbara barn och det finns ingen ökad dödlighet bland dem, säger Mikael Norman, professor i neonatalvård och huvudförfattare till studien, till SVT.

– På många håll i världen, bland annat i USA, har man direkt skiljt barnet från mamman efter förlossningen om mamman har corona. Vår studie visar att detta inte är nödvändigt och att amning kan rekommenderas även då mamman testat positivt.

I studien ingår 88 000 barn som fötts i Sverige mellan den 11 mars 2020 och 31 januari i år. 2 323 barn föddes av mammor som var sjuka i covid-19 under graviditeten eller vid förlossningen. Alla barn testades för corona en vecka efter förlossningen, bara 21 av dem hade smittats och då troligen efter förlossningen. Nio av dessa behövde vård – men inte på grund av covid-19 enligt Mikael Norman.

”Viruset verkar inte vara farligt”

103 nyfödda barn dog under studieperioden, av dem var det sju som föddes av mammor som testats positivt för Corona. Men inget av barnen bar på viruset. Därmed känner forskarna sig trygga med slutsatsen om att viruset inte ökar risken för död hos nyfödda.

– Att coronainfektion hos den gravida kvinnan ökar risken för att barnet föds för tidigt vet vi sen tidigare, men viruset i sig verkar inte vara farligt för nyfödda barn. Och jag känner heller inte till något fall i hela världen där ett nyfött barn skulle ha smittat en annan person, säger Mikael Norman till SVT.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY