Lekterapeuten Mats hyllas – för sin insats med allvarligt sjuka Victor

Min stora dag delade ut pris

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Victor, 17, har en allvarlig tarmsjukdom som påverkar hela hans vardag.

Vid sin sida har han som tur är lekterapeuten Mats som nu hyllats med ett pris.

– Han har varit ett fantastiskt stöd för oss under alla år, säger pappan Thomas.

17-åriga Victor Hedberg, från Djurås, lider av en kronisk tarmsjukdom som innebär att nervcellerna i tarmkanalerna inte jobbar som de ska. Det gör att kroppen inte kan transportera mat, äter han så stannar det kvar i magen.

– Han får fruktansvärda smärtor och kroppen kan inte ta upp någon näring. I dag äter han i princip ingenting. Så all näring som han lever av får han via dropp rakt in i blodet, säger Victors pappa Thomas och fortsätter:

– Det här är ingen snäll sjukdom. det finns ingen ljus framtid i det här, sjukdomen i sig är allvarlig och kan sluta illa.

Victor har i levt med sjukdomen i nästan hela sitt liv, men det var först när han var i tioårsålden den slog till ordentligt. Sedan dess har vardagen kantats av sjukhusbesök.

– Det som gäckar läkarna nu är varför det har blivit så här.

Victor har en allvarlig tarmsjukdom som heter kronisk intestinal pseudoobstruktion.
Foto: Min stora dag
Victor har en allvarlig tarmsjukdom som heter kronisk intestinal pseudoobstruktion.

Mats är ljuspunkten i tuffa tider

Det finns dock en ljustpunkt i det jobbiga. Och det är lekterapeuten Mats Hildén som befinner sig på Falu lasarett. Mats har sett till att lasarettet fått ett rum med bland annat tv-spel och soffor. Dessutom har han fått hockeylag att besöka Victors avdelning, något som varit uppskattat.

– Att vara på sjukhus har varit en stor del av vår vardag, det blir långa dagar och ibland långa vistelser vecka in och vecka ut. När det varit riktigt besvärligt har det inte alltid varit alldeles lätt att hålla humöret uppe, det blir svårt att tänka på annat än att det bara är jobbigt, säger Thomas och fortsätter:

– Lekterapin har varit som ett andningshål i allt det här, tack vare Mats. Han har gjort det till vad det ska vara, att man kan lämna sjukhussalen en stund och hämta kraft. Han har ett enormt engagemang för det han gör. Han har varit ett fantastiskt stöd för oss under alla år.

1 av 2 | Foto: Min stora dag
Mats har förgyllt Victor och familjens tid på Falu lasarett.

När det har varit extra tuffa perioder har Mats sett till att familjen har haft något positivt att se fram emot och har ställt upp när när de behövt honom som mest. Som när familjen tvingades att tillbringa en jul på lasarettet, då var Mats på plats under sin lediga tid för att se vad han kunde göra för dem.

– Han finns där och känner av stämningen och gör sådana där saker hela tiden, det är hans storhet.

Snart fyller Victor 18 år och han kommer att skrivas in i vuxenvården. Därmed kommer han inte möta Mats lika ofta, men som tur har Mats blivit en god vän till hela familjen.

– Victor har fått Mats som en kompis. Det är inte med glädje man åker till sjukhuset men när man väl måste dit så gör man det med vetskapen om att Mats finns där, vilket gör det mycket enklare.

1 av 2 | Foto: Privat
Mats är glad över utmärkelsen.Han har jobbat inom lekterapi sedan 2002.

Mats: Ett kvitto på att vi gör ett bra jobb

Mats insats fick familjen att nominera honom till ”Mitt stora stöd”, en utmärkelse som välgörenhetsorganisationen Min stora dag delar ut – och i onsdags stod det klart att Mats tog hem priset.

– Det här helt fantastiskt såklart. Bara det att jag blev nominerad och sen att jag vann också, något jag aldrig hade trott. Det är jätteroligt att bli uppmärksammad för något jag gjort på jobbet, säger han och fortsätter:

– Det känns inte bara roligt för mig personligen. Det är ett pris för oss alla som jobbar inom lekterapi i landet, det är ett kvitto på att vi gör något bra. Vi behövs verkligen. Hos oss görs inga behandlingar eller undersökningar, där vet man får leka och ha roligt.

Familjens nominering

Han har sitt kall som arbete, det finns ingen person som skulle passat bättre på den platsen. Hans engagemang för att få svårt sjuka barn och ungdomar att fokusera på glädje och sätta upp mål för att hantera allt det jobbiga i deras vardag är beundransvärd. Vår yngste son har i stort sett växt upp i sjukhusmiljö och hans liv har varit tufft och hårt prövat. Han har under hela resan funnits där och med sin lyhördhet och sitt sätt att vara, lyckats lyfta inte bara vår son utan hela familjen ur de djupaste svackor. Genom ett brett kontaktnät och ett oerhört engagemang har han knutit till sig både företag, föreningar och privatpersoner som genom gåvor sett till att miljön för de barn och ungdomar som vistas på avdelningen är hemlik och trevlig. Utöver det så ser han vare år till att styra upp event exempelvis en hockeymatch med möjlighet att träffa och prata med idoler. Ett exempel på hans värme är när vi tvingades fira jul på lasarettet, han dök då upp under sin ledighet för att se vad han kunde göra för att göra julen så bra som möjligt för oss. Vår son når strax den ålder som räknas som vuxen. Våra sjukhusvistelser kommer inte att upphöra men de kommer att ske på annan avdelning. Vi kommer aldrig att kunna tacka honom nog för allt han gjort därför av hela vårt hjärta att ni uppmärksammar honom genom att tilldela honom Mitt Stora Stöd 2019.

FAKTA: Min stora dag

  • Min Stora Dag uppfyller önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Varje år får nära 5 000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

  • Varje år delar organisationen ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd som går till någon som på ett osjälviskt, omtänksamt och positivt sätt stöttar ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos.

  • Min Stora Dag får inga statliga eller kommunala bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.

  • Vill du bli månadsgivare? Då ska du klicka här.

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY