Hud mot hud direkt kan rädda liv på för tidigt födda

Så många barn kan räddas per år

Publicerad 2021-06-05

Hud mot hud, kängurumetoden,

Hud-mot-hud-kontakt direkt mellan mamma och för tidigt födda barn ökar chansen för överlevnad hos barnen. Det visas en ny studie.

Hud mot hud med mamman direkt efter födseln, i ställer för vård i kuvös, ökar överlevnadschansen för nyfödda med låg födelsevikt, skriver Dagens Medicin. Det visar en ny internationell studie som gjorts efter initiativ av Karolinska institutet, och som tagits över av WHO, Världshälsoorganisationen.

Totalt ingick 3200 barn i studien. Samtliga av dem med en födelsevikt på mellan 1-1,8 kilo. Barnen har fötts på sjukhus i bland annat Ghana, Indien och Tanzania under år 2017–2020.

Hälften av barnen placerades i kuvös, eller motsvarande, direkt efter födseln i ett annat rum än mammans. När deras tillstånd stabiliserats, minst 24 timmar efter förlossningen, fick de delvis ligga hud mot hud med mamman.

Den andra hälften av barnen fick i stället ligga hud mot hud med mamman direkt, något som kallas kängurumetoden. Så långt som möjligt gjorde man all nödvändig vård av mamman och barnet när barnet låg på mammans bröst, skriver Dagens Medicin.

Efter 28 dagar var det 12 procent av barnen som fick hud-mot-hud-kontakt direkt som dog. I gruppen av barn som fick ligga i kuvös var det 15,7 procent som inte överlevde. Dessa skillnader kvarstod efter att forskarna justerat barnets födelsevikt, kejsarsnitt, tvillingfödsel och vilken vecka barnet föddes i.

Forskarna såg även att det var färre av barnen som fick ligga hud mot hud som drabbades av sepsis och hypotermi. De bedömer att kängurumetoden kan rädda 150 000 barns liv per år och WHO ska se över sina rekommendationer.

Det finns olika möjliga förklaringar till varför kängurumetoden ökar överlevnaden för barn:

  • Färre personer hanterar barnet.
  • Barnet får tidigare ta del av mammans mikrobiota (Mag–tarmkanalens bakterieflora).
  • Barnen är mer övervakade.

Forskarna har dock lyft svagheter med studien. Bland annat att de inte kan säga om det är hudkontakten med mamman eller att de vårdats i samma rum, som påverkar utfallet.

Kan bli bättre i Sverige

I Sverige, som är en av många länder med avancerad neontalvård, används metoden. Men om mamman är i behov av medicinsk vård är det inte alltid hon får det på samma avdelning som sitt barn.

– Det är långt ifrån alla sjukhus som har en utbyggd neonatalsamvård i Sverige där mamman och det nyfödda barnet kan få medicinsk vård tillsammans. Det bästa är att kunna ha nollseparation, säger Björn Westrup, överläkare och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet till Dagens Medicin. Han är en av initiativtagarna till studien.

Nu ska samma typ av studie göras i Sverige och Norge, Men då dödligheten bland nyfödda är låg här så kommer det inte bli lika stora skillnader, enligt Björn Westrup.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!