Kan symtomfria barn coronasmitta? Så stor är risken

Fråga barnläkaren Jonas F Ludvigsson

Publicerad 2020-12-27

FRÅGA BARNLÄKAREN – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om barnsjukdomar och ditt barns hälsa till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Jonas F Ludvigsson har svarat.

Hur stor är risken att bli coronasmittad av barn som inte utvecklat symtom? Undrar Michael. Så svarar Familys expert, barnläkaren Jonas F Ludvigsson.

Det finns flertal åsikter beträffande risken att bli coronasmittad av barn som inte har utvecklad symptom. Hur stor är risken?

Vilken är en klinikers åsikt? Med vänlig hälsning, Michael

Barnläkaren Jonas: Därför bedömer jag risken liten

Hej Michael!

Tack för din fråga.

Risken för att bli smittad i covid-19 är en av de frågor som diskuterats mest under 2020 (!) och kan delas upp i flera delar. Men till att börja med ska sägas är att barn kan smitta andra, och vi vet att även människor som saknar symptom kan vara smittsamma.

1. Risken att bli smittad av covid-19 överhuvudtaget. Den risken beror sannolikt på flera faktorer: hur pass lång tid man vistas nära en sjuk person, hur nära man vistas, hur mycket symptom den sjuke har, och så vidare. Störst risk att bli smittad har man om man bor tillsammans med någon som är sjuk. Men faktum är att chansen är stor att inte bli smittad fastän man delar hushåll med någon som har covid-19, i synnerhet om man försöker att undvika smittan. Folkhälsomyndigheten pekar också ut arbetet som en plats där många blir smittade.

2. Barn kan smitta. Antalet studier kring smitta är enormt och det är omöjligt att läsa dem alla. Bara under november månad publicerades nästan 13 000 medicinska studier om covid-19. Flera studier pekar på att barn är mindre smittsamma än vuxna (även om det finns studier som visar motsatsen). Min gissning är att vuxna kanske smittar tre-fyra gånger mer än barn, men det är som sagt en gissning. Du undrar ju ”vilken är en klinikers åsikt” och som barnläkare träffar jag många barn med covid-19. De allra flesta barn har mycket litet symptom, hosta, snuva, och ibland feber, någon gång problem från magen, och illamående. I enstaka fall blir barnen mer sjuka.

Med få symptom så gissar jag att virusmängden ofta är låg hos barn (=sannolikt mindre smittsamma än vuxna) och med få symptom som hosta/snuva så borde de sprida mindre virus. Samtidigt måste jag medge att även om barn på förskola och skola uppmanas att tvätta händerna är det möjligt att de petar sig oftare i ansiktet än vuxna (inte säkert dock) och för vidare smitta på det sättet.

Barn är ju alla mellan 0 och 18 år, men en del talar för att äldre barn/ungdomar kan vara mer smittsamma än små barn.

3. Man kan sakna symptom men ändå föra vidare smittan. Den mesta forskningen talar dock för att covid-19 är som mest smittsamt just när man fått sina symptom (så är det ofta även för andra infektioner) och smittar litet från de personer som verkligen saknar symptom. Jag kan tyvärr inte gissa på någon siffra eller risk här.

Sammanfattningsvis kan barn utan symptom vara smittsamma i covid-19 men jag bedömer risken som liten, eller mycket liten. Vad den risken innebär för dig som enskild person beror på vem du är och om du tillhör en riskgrupp eller ej. Den som träffar barn under längre tid och kanske har nära kontakt löper förstås större risk. Men grundskolelärare och förskolepersonal som träffar många barn - varav huvuddelen är symptomfria eftersom svenska föräldrar varit duktiga på att hålla sjuka barn hemma under covid-19 - verkar inte löpa någon ökad risk för covid-19.

Ändå så har jag inte låtit mina egna barn umgås med sina far- och morföräldrar inomhus sedan i mars 2020, fastän barnen varit till synes friska. Vi har i stället umgåtts utomhus, och det kommer vi att fortsätta med tills de äldre i vår familj vaccinerats mot covid-19.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska institutet samt författare av boken "Barnläkarens Guide - Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring".


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Barnläkaren om långtidscovid hos barn: Man ska inte vara orolig

Barnläkaren: Så farlig är delta för barn

”Är det klokt att inte vaccinera barnet mot TBE?”

Nytt symtom upptäckt hos covidsjuka barn: ”Kan vara omikron”

Barnläkaren: Så skyddar du ditt barn mot vinterkräksjuka

Ny studie: Högre risk för pojkar att bli svårt sjuka i covid

Barnläkaren: Tecken på att ditt barn har pollenallergi

Vill testa coronavaccinet på barn: ”Förhoppningen är att utrota covid-19 helt”

Barnläkaren: Då ska du misstänka mässling hos ditt barn

Är det bra att vaccinera mitt barn mot vattkoppor?

Ava, fyra månader, blev sjuk i covid-19: ”Var mest sjuk i familjen”

Tvillingarna har varit sjuka sedan mars: ”Är långtidssjuka i covid-19”

Experter: Då kommer barn vaccineras mot covid-19

Barnläkaren om bakterien: Därför blir fler barn allvarligt sjuka

Samuel är rädd att smitta sin höggravida sambo: Varför får partners ingen ersättning?

Stor oro för coronasmittan i förskolan: ”Håll dina barn hemma om du kan”

Ny studie: Ingen ökad risk för barn som föds av coronasjuka mammor

Före klimakteriet sökte jag aldrig vård – nu är jag hypokondriker

Ny studie: Covid-19 ökar inte risk för missfall

Experternas avrådan: Barn ska inte leka hemma hos varandra

Därför ska du vaccinera ditt barn när den är bebis

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19

Läkaren om långtidscovid hos barn: ”De behöver hjälp och stöd”