Gravid

presenteras av

Lång kö stoppar barnlängtande kvinnor över 38

Fertilitetskliniken i Skåne har långa väntetider

Publicerad:
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

FAMILY

Avstå att ställa dig i kö till fertilitetskliniken i Skåne – det är uppmaningen till kvinnor som fyllt 38.

Anledningen är att man inte hinner få behandling.

Allt fler ensamstående kvinnor runt om i Sverige har sökt sig till Region Skåne för att få hjälp med assisterad befruktning. Korta väntetider är det som har lockat – men nu har kön växt sig alltför lång och lagret av ägg och spermier har börjat sina, skriver Sydsvenskan.

Från och med i höst uppmanas därför kvinnor som fyllt 38 att avstå från att ställa sig i kö till fertilitetskliniken i Skåne.

– Man hinner inte få behandling om man söker sig till oss efter 38 års ålder, säger Margareta Kitlinski, verksamhetschef på Reproduktionsmedicinskt Centrum (RMC) vid Skånes universitetssjukhus, till tidningen.

Även för den som har tagit sig genom kön kan det dröja flera månader, eller år, tills behandlingen påbörjas.

Av de par och ensamstående som står i kö till RMC i Skåne för att få donerade ägg eller spermier kommer omkring 70 procent från andra län. Många av dem är från Göteborg, där väntetiden är tre–fyra år.

Normalt sett kan kvinnor få hjälp med assisterad befruktning i den offentliga vården fram till 40 års ålder, som är den formella åldersgränsen. Det går också att söka sig till privata fertilitetskliniker, men där kostar tre inseminationsförsök runt 40 000 kronor.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY