Gravid

presenteras av

Livsmedelsverkets nya råd till gravida om nötkött

Livsmedelsverket: Nya råd om toxoplasma

Av: 

Malin Wigen

Så bör gravida göra med nötkött.
Så bör gravida göra med nötkött.

FAMILY

Livsmedelsverket har uppdaterat sina matrekommendationer för gravida gällande toxoplasma. Numera bör även nötkött vara genomstekt innan man äter det.

Sedan länge har det funnits råd om att gravida ska genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Detta för att skyddas från att smittas av parasiten toxoplasma. Nu har de utökat råden till att även omfatta nötkött. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten, skriver Livsmedelsverkat i ett pressmeddelande.

Det är ny kunskap som har lett till de uppdaterade råden om parasiten toxoplasma, som förutom gravida berör personer med nedsatt immunförsvar. Annars är råden oförändrade. Det finns dock knep för den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit.

– Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Om en kvinna inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan parasiten skada de ofödda barnet. Hos personer som har nedsatt immunförsvar kan parasiten orsaka sjukdom.

Toxoplasma kan finnas i lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Det är lammköttet som anses vara den vanligaste spridningsvägen för toxoplasma. Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 grader eller vid frysning, -18 grader, minst tre dygn. Katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker är andra smittvägar.

Livsmedelsverkets nya råd

  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60-65 grader tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 grader, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt. Till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Tegnell: Därför är gravida ingen riskgrupp i Sverige

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Graviditet

Livsmedelsverket

MER OM FAMILY

41 kvinnor om sina upplevelser med spiral: ”Hittades under min lunga”

9 tankar du troligtvis hade under förlossningen

9 bästa apparna för gravida

Dante föddes i vecka 24 – överlevde mot alla odds

Clara, 29, blev gravid – trots att hon hade spiral

Experten: Efter 50 är det nästan omöjligt att få barn utan äggdonation

Marita fick barn vid 45 – när läkarna sa att det inte var möjligt

Studie: Tidigare igångsättning kan rädda barn

Ny studie: Ätstörningar ökar risk för tidig födsel

Här är vanliga besvär och sjukdomar – när du är gravid

Läkemedel du inte ska ta som gravid

Gravid i vecka 13 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 12 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 11 – allt du behöver veta

Gravid vecka 10 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 9 – allt du behöver veta

Vecka 8 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 7 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 6 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 5 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 4 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 2–3 – allt du behöver veta

Gravid i vecka 1 – allt du behöver veta

Flavia nekades kejsarsnitt – hennes bebis dog