Så ser du till att ditt barn cyklar säkert

Det här ska du tänka på – när du väljer hjälm

Publicerad:

Skolbarn | Family

Årets första, ibland vingliga, cykelturer är här. 

Hjälm är livsviktigt, men kan också innebära en dödsfälla – om det inte är rätt hjälm.

Här är en lista att bocka av innan du släpper ut dina älsklingar på cykeltur.

Stödhjul, eller inte stödhjul? Vilken sorts hjälm? Vilken storlek på cykeln? När gå från tre till två hjul?

Cyklingspremiären innebär många frågor för föräldrar. Och en oro för olyckor.

Varje år skadas tusentals barn så pass allvarligt i cykelolyckor att de tvingas uppsöka sjukhus. De mest utsatta kroppsdelarna är armbågar, underarmar, handleder, knän och huvud.

– Så många som hälften av cykelolyckorna som slutar på sjukhus skulle kunna undvikas genom något så enkelt som en cykelhjälm. Det är idag lag på att barn upp till 15 år ska använda hjälm när de cyklar, förklarar Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa. 

Fel hjälm kan vara en livsfara

För 25 år sedan togs det gröna spännet på cykelhjälmar fram, efter att flera allvarliga olyckor inträffat där barn omkommit efter att ha fastnat med hjälmen. Det gröna spännet minskar risken eftersom det löser ut sig vid tryck.

En övervägande orsak till olyckorna är att många barn först cyklar en stund och sedan ställer cykeln och börjar leka med hjälmen på. Med fel hjälm kan det vara en livsfara om barnet blir hängande i en klätterställning eller ett träd.

Efter att det gröna spännet kom sjönk antalet olyckor markant. Men i dag, 25 år senare, är det fortfarande många som inte har kunskap om vad spännet innebär.

Enligt en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Folksam är det nästan en fjärdedel av dagens föräldrar som inte vet att det är konstruerat för att lösas ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen.

Undersökningen visar även att en tredjedel av de föräldrar som inte köpt en självutlösande hjälm, antingen blev rekommenderade att köpa en annan hjälm, eller inte hade möjlighet då det inte såldes hjälmar med grönt spänne i butiken.

Det är viktigt att köpa rätt hjälm.
Foto: Björn Larsson Ask / Svd / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är viktigt att köpa rätt hjälm.

”Viktigt att man tränar med sitt barn”

Lars Strömgren ordförande för Cykelfrämjandet påpekar att det även finns andra saker att tänka på kring cykelsäkerheten kring barn.

– Att bli trafikmogen och säker på cykeln är inget som sker per automatik i 10-12 års åldern, utan det är viktigt att man tränar med sitt barn. Genom att cykla tillsammans lär sig barnet att följa trafikregler och ta genomtänkta och trafiksäkra beslut, säger han. 

Har du några råd till föräldrar vars barn ska ge sig ut i cykelvärlden?
– Det är bra att börja träna på en trygg plats, till exempel i en park. Därefter är cykelbanor den säkraste trafikmiljön. Allt fler kommuner satsar på att bygga cykelbanor, men det saknas fortfarande bra infrastruktur på många håll i landet. Det är också viktigt för att minska olyckorna att kommunen sköter drift och underhåll av cykelvägarna, säger Lars Strömgren.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY