Influensan väntas öka inför sportloven

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa | Family

Vabbruari har slagit till med full kraft och lagom till sportloven fortsätter antalet influensafall att öka.

Över tusen personer blev sjuka under vecka sex – en stor del av dem var småbarn.

– Vi ser att barn under fyra och vuxna över 65 är de som har behövt uppsöka sjukvård, säger Mia Bryttinger på Folkhälsomyndigheten.

Influensastatistiken fortsätter att öka. Under vecka sex hade 1 277 fall av influensa rapporterats, nästan uteslutande typ A. Särskilt drabbade är barn under fyra år och personer över 65.

– Det är väldigt mycket barn som smittats i år. Barnen har inte alltid träffat på influensa tidigare, senaste gången den här typen cirkulerade var 2015/2016. Därför är det väldigt många barn som har fått den varianten i år, säger Mia Bryttinger på Folkhälsomyndigheten.

Det finns fyra typer av influensa: A, B, C och D. Typ A och B är de som ger upphov till de symptom som anses typiska för influensa.

Influensan väntas öka de närmsta veckorna.
Foto: isabell Höjman/TT
Influensan väntas öka de närmsta veckorna.

Feber och värk i kroppen

Får du influensa kan vara symptomfri eller bli plötsligt sjuk och ha feber och värk i kroppen.

Enligt Mia Bryttinger är det osäkert om toppen av influensaökningen är nådd ännu.

Vi har nu gått in i sportlovssäsongen vilket i vanliga fall brukar innebära att smittspridningen avtar, men eftersom att det främst är småbarn som är sjuka är det oklart om det går att förvänta sig samma effekt i år.

– Väldigt ofta är det barn och ungdomar som har den största smittspridningen av influensa i samhället. När det blir sportlov och många är lediga avbryts smittspridningen.

– Men eftersom det mest är de riktigt små barnen som är drabbade kanske det inte påverkar på samma sätt som om det var mer ungdomar som hade influensan, säger Bryttinger.

Antalet sjuka lär öka

Mia Bryttinger säger att det finns symptom du som förälder bör vara uppmärksam på:

– Om barnet har hög feber under längre tid, har svårt att andas eller inte vill äta och dricka så bör man uppsöka sjukvården.

Att fler blir sjuka under den här tiden på året beror bland annat på att vi är inomhus mycket och har tätare kontakt. När luften är torr och kall sprids även influensan längre och lättare.

– Vi vet inte om toppen är nådd eller om vi är nära. Vi ser en fortsatt ökning. Vi tror att det kommer fortsätta någon eller några veckor till.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY