Trelleborg: Nej till gratisblöjor

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Förskolebarn

Gratis blöjor blir miljonsmäll för vissa kommuner.

Men det gäller inte för Trelleborg.

Här ska förskolorna inte erbjuda gratis blöjor.

Striden kring vems ansvar det är att betala förskolebarnens blöjor har pågått mer än ett år. Allt började när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte gav barnen blöjor, vilket slutade med ett vite på 30 000 kronor för bolaget som drev förskolan.

Frågan har sedan dragits i långbänk och slutligen hamnat på Högsta förvaltningsdomens bord som beslutat att riktlinjen för samtliga kommuner i landet ska vara att förskolorna erbjuder blöjor.

– Klart är att det får betydande ekonomiska konsekvenser för kommunerna, som redan idag har ett ansträngt läge, sade Germund Persson, chefsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i ett pressmeddelande, i samband med att de nya riktlinjerna infördes.

För Malmös del gjordes då en preliminär beräkning för blöjkostnader för de drygt 20 000 barn som går på kommunens 240 kommunala förskolor. De kom fram till en prislapp på mellan 3,5 och tio miljoner kronor.

Nu har frågan om riktlinjerna gällande blöjorna stötts och blötts på olika håll i landet – och det står nu klart att exempelvis Trelleborgs kommun inte kommer att följa riktlinjerna.
Detta efter att SKR kommit fram till att landets kommuner inte behöver ändra sina rutiner – vilket innebär att Trelleborgsföräldrarna även i fortsättningen kommer att behöva stå för sina barns blöjkostnader.

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY