Mejla

Angelica Öhagen

Kejsarsnitt var ett självklart val för mig

Så fick jag beviljat kejsarsnitt

Publicerad:
Uppdaterad:
Angelica skriver om sin upplevelse av kejsarsnitt.
Foto: Privat
Angelica skriver om sin upplevelse av kejsarsnitt.

FAMILY

På grund av platsbrist var vi större delen av dotterns förlossning i ett mottagningsrum på sjukhuset.

Vid andra graviditeten flaggade kliniken för än värre platsbrist.

För mig blev planerat kejsarsnitt ett självklart val.

Kvinnor kommer att behöva föda i mottagningsrum och andra utrymmen i sommar, larmar barnmorskeförbundet . Liksom många andra blivande föräldrar hade jag och frun gått flera kurser för att förbereda oss inför vår första förlossning. Timmar med information om smärtlindring och de hjälpmedel som finns på förlossningen. Men när det väl var dags fanns det inget ledig rum. Vi lämnades ensamma i ett litet mottagningsrum när frun var i aktiv fas och vår dotter på väg ut. Först när jag larmat ett flertal gånger fick vi hjälp. Dotterns hjärtljud hade gått ned och därifrån gick allt snabbt. Smärtlindring hanns inte med.

 

Statistiskt sett var förlossningen lyckad. Varken dottern eller frun fick några bestående fysiska skador. Men gick allt verkligen bra? I dagens förlossningsvård utvärderas inte den emotionella upplevelsen - vilket jag tror är ett stort misstag. I mitt jobb har jag gjort intervjuer med mammor som fött barn vid vägkanter och i sjukhusets parkeringsgarage. Som nekats möjlighet att komma in till förlossningen, tills det är försent. Jag har läst alltför många anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om mardrömsförlossningar, och sjukvårdens egna Lex Maria-rapporter när förlossningar slutat i katastrof.

 

Efter nio månader med graviditetsillamående från helvetet, en njure i kläm, blodpropp, inre blödningar och en enorm oro var kejsarsnitt ett självklart val för mig. Man har ingen juridisk rätt att kräva kejsarsnitt i Sverige, men jag kom väl förberedd till samtalet. Jag var påläst och medveten om såväl fördelar som nackdelar, även om det var klurigt att hitta forskning på just planerade kejsarsnitt som skiljer sig stort från de akuta. Efter en kvarts samtal konstaterade barnmorskan på Auroramottagningen att jag var väl insatt och beviljade kejsarsnitt på grund av både medicinska skäl och humanitära skäl. Här hade jag tur som bor i Stockholm eftersom det verkar vara mycket svårare på andra sjukhus ute i landet.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
En sista selfie tillsammans innan vi satte på oss sjukhuskläderna och sonen föddes.

Vid halv åtta på morgonen checkade jag och frun in på sjukhuset. Vi tog en selfie i väntrummet och sen fick vi ta på oss operationskläder. En timme senare var vår son född. Det var en helt fantastisk förlossning, precis så lugn och trygg som jag hoppats på. Jag hade fått träffa förlossningsläkaren i förväg och all övrig sjukvårdspersonal hann presentera sig på plats. De berättade steg för steg om allt som hände och det var bara ren glädje – ingen oro, smärta eller stress. Både jag och frun var utvilade och kunde njuta av den första tiden ihop. Två dygn efter förlossningen promenerade vi hem från sjukhuset med sonen i barnvagn. Några dagar senare kunde jag sluta med vanligt paracetamol som smärtstillande och har mått bra i kroppen sedan dess. Jag önskar att alla kvinnor i Sverige kunde få den förlossning de önskar – och möjlighet till en så bra start som möjligt som familj.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY