Gravid

presenteras av

Uppmaningen till gravida: Ta vaccin mot kikhosta

”Är välbeprövat och säkert”

Publicerad 2022-09-06

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida tar vaccin mot kikhosta, för att skydda barnet.

Folkhälsomyndigheten uppmanar att den som är gravid ska ta kikhostevaccin, för att skydda barnet.

– Små barn kan bli väldigt allvarligt sjuka av kikhosta, så det här är en jätteviktig åtgärd, säger Johanna Rubin, barnläkare och utredare på myndigheten, till Dagens Nyheter.

Folkhälsomyndigheten har följt frågan i flera år, och nu känner de sig trygga i att rekommendera gravida att ta vaccin mot kikhosta. Detta för att det nu finns flera stora studier som pekar på tydliga fördelar.

– De antikroppar som bildas går sedan över till det blivande barnet, så att barnet har ett skydd mot kikhosta redan vid födseln. Det vaccin som används är mycket välbeprövat och säkert, säger Johanna Rubin till DN.

De saknar skydd

Som det är nu förekommer kikhostevaccin i barnvaccinationsprogrammet. Den första dosen tas vid tre månaders ålder. Därefter tar man två doser till, vid fem och tolv månaders ålder. I fem års ålder och i årskurs 8-9 tar man påfyllnadsdoser.

Det innebär att nyfödda inte har något skydd alls de första månaderna. Johanna Rubin, som arbetet som barnläkare, vet att barn kan bli jättesjuka, även om man har tillgång till avancerad sjukvård.

– Små barn kan bli väldigt allvarligt sjuka av kikhosta, så det här är en jätteviktig åtgärd.

I vissa länder ger man den första vaccindosen redan när barnet är sex veckor, enligt Johanna Rubin. Det i sin tur kräver fler doser. Dock har barnen inget alls skydd de första veckorna. Däremot, om man vaccinerar sig som gravid har barnet skydd redan från födseln. Vilket kan vara en fördel, menar Johanna Rubin.

Då ska du ta vaccinet

Just nu är det ingen smittspridning av kikhosta. Men det kan förändras. Oftast på hösten kan det bli en större spridning. 

– Förra året fick vi plötsligt många fall av RS-virus. Vi vet också att kikhosta går i cykler med några år mellan topparna och nu var det ett antal år sedan vi hade en större spridning av kikhosta, säger Johanna Rubin till DN.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar kikhostevaccin från graviditetsvecka 16 och inte senare än två till fyra veckor före förlossningen, så att man är säker på att antikroppar hinner bildas.

För att ta vaccinet ska man vända sig till vårdcentral eller vaccinationsmottagning. 

Kikhosta

Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis.

Det börjar som en förkylning, det vill säga snuva, lite hosta och ibland lite feber. Hostan blir sedan kraftigare. Efter en till två veckor övergår den i hostattacker.

Under hostattackerna kan barnet hosta tills hen blir röd-blå i ansiktet och tappar andan. Ett väsande och pipande ljud, kikning, hörs när barnet drar in luft.

För de flesta barn är kikhosta inte farligt. Men för barn som är yngre än sex månader, som inte har fullt skydd av vaccinet, kan kikhostan bli allvarlig och ibland livshotande. Barn yngre än tre månader, som är ovaccinerade, är extra utsatta.

Detta för att hostattackerna kan leda till andningsuppehåll syrebrist. Kramper och medvetslöshet är andra allvarliga symtom.

Kikhosta kan leda till lunginflammation, vilket är en vanlig orsak till att barn yngre än sex månader behöver vård.

Källa: 1177

Följ ämnen i artikeln