Mejla

Nina Campioni

Vi ljuger mer än någonsin

Nina Campioni om saker vi lovar våra partners men inte håller

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Efter en väldigt Sex and the city-liknande middag med ett gäng vinglada vänninor, och med Sex and the city menar jag att vi alla bor i stan och inte har sex, slog det mig: allt vi en gång lovade våra partners är post barn inte längre en sanning.

För att vara ärlig ljuger vi mer än någonsin.

Här är en lista på saker vi lovat och hur det egentligen går till.

 1. Vi lovade varandra 100% jämställdhet, vi skulle ta varannan natt och vi skulle ta varannan VAB.
  Vad vi gör: duckar samtalet från förskolan och låtsas sen ha haft telefonen på ljudlös för att man satt i “viktigt möte”. Väcker partnern när barnet vaknar med orden “din tur, jag har redan varit uppe två gånger” trots att det varit tyst hela natten tills nu.

 2. Vi lovade varandra att aldrig ge upp OSS och satte schema för att ha sex minst en gång i veckan.
  Vad vi gör: fejkar mens, ryggskott och huvudvärk. Styr upp Game of Thrones-maraton att sen somna ifrån och säga “vi kör imorgon istället”.

 3. Vi lovade varandra att inte bli ett “sånt där” föräldrapar, som aldrig träffade sina vänner, som aldrig var spontana, som alltid måste göra ALLT ihop.
  Vad vi gör: håller räkningen stenhårt och blir bitter om den ene varit ute en gång mer än den andre. Bokar upp tjejmiddag fem månader i förväg, men riskerar ändå att ställa in på grund av livet.

 4. Vi lovade varandra att inte åka till Thailand och Turkiet.
  Vad vi gör: åker till Thailand och Turkiet och intalar oss själva att vi gör det för maten och kulturen men bokar fort upp Bamseklubben innan den blir full.

 5. Vi lovade varandra att inte exploatera våra barn på ett tacky “influencer-vis” på sociala medier.
  Vad vi gör: spammar nära och kära med nakenbilder, bilder på sovande barn och snålar inte in på pinsamma bilder med mat i hela ansiktet. Internet är ändå bara en fluga, det kommer vara glömt när barnen blir stora…

Foto: Colourbox

Vad vi än lovade varandra före barn har slutat gälla. Varför? För att småbarnsåren är ett undantagstillstånd och föräldrar är dagliga krigare på det snåriga fält som är familjelivet. Det är svårt, ibland till och med outhärdligt. Och det är okej. Det kommer en dag då du plötsligt sover en hel natt, då energin kommer tillbaka, då ditt barn själv kan gå och hämta ett glas vatten utan att först skrika tre tusen gånger på dig. Ge inte upp.

En bekant till mig berättade att hon och hennes man skrev ett kontrakt innan deras dotter föddes. Det innehöll ett löfte om att de under inga som helst omständigheter skulle separera eller skiljas under barnets första år i livet. De tog vara på fakta att allt för många ger upp under det första året och såg till att just de inte skulle bli ett par i statistiken. För hur många gånger tänker man inte “ska det vara så här för alltid nu?” och “jag pallar inte mer!” under ett spädbarns första år? Jag räcker upp två armar i luften på den frågan. 

Men i dag, när våra barn är 2 och 5 år, så sover vi plötsligt igen, vi är båda ute med kompisar varje vecka, vi tränar igen, vi spammar förvisso sociala medier med barnbilder men vadå, de är ju söta. Och det där med sexschema, well, det finns ju så väldigt många bra serier just nu. 

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY