Spädbarn

presenteras av

Smakprov till barn ger minskad risk för allergi

Av:  TT

Små smakprov av jordnötssmör, ägg och mjölk redan från tre månaders ålder verkar minska risken att utveckla allergi senare i livet.

Det visar ny forskning från Sverige och Norge, rapporterar Vetenskapsradion.

Att introducera jordnötter, mjölk och ägg tidigt i livet verkar ge minskad risk för allergi mot dessa ämnen. Arkivbild.
Att introducera jordnötter, mjölk och ägg tidigt i livet verkar ge minskad risk för allergi mot dessa ämnen. Arkivbild.

Sedan 2019 säger Livsmedelsverket i Sverige att alla barn kan introduceras för jordnötter, ägg och mjölk under sitt första levnadsår. Detta sedan det framkommit att det inte ökar risken för att utveckla allergier – även om barnet har eksem eller har föräldrar med allergier.

Nu kommer ny svensknorsk forskning som visar att det tvärtom finns fördelar med att föräldrar introducerar dessa livsmedel redan från tre månaders ålder. Att tidigt få smaka på ämnena verkar minska risken att utveckla allergi senare i livet, enligt Vetenskapsradion.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, delades cirka 2 400 spädbarn in i två grupper. Den ena gruppen fick mellan tre och sex månaders ålder smaka på jordnötssmör, kokt ägg, mjölk och vete, fyra gånger i veckan. Den andra gruppen fick det inte.

När bebisarna sedan blev tre år visade det sig att risken för att ha utvecklat en matallergi mot dessa ämnen, var mindre än hälften så stor i gruppen som fick smakprover, jämfört med barnen som inte fick.

Allra störst effekt gav jordnötterna.

– Vår hypotes är att det här stimulerar toleransutveckling och att kroppen anpassar sig när immunförsvaret utvecklas tidigt i livet, säger Björn Nordlund, docent i barn och ungdomsallergologi vid Karolinska institutet, som har lett den svenska delen av studien, till radion.

Inga barn i studien påverkades negativt av smakportionerna.

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.