Gravid

presenteras av

Anders Tegnells uppmaning till gravida: Var extra försiktiga

Nya studier om graviditet och covid-19

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

FAMILY

Nya studier visar att gravida löper en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Folkhälsomyndigheterna betonar därför igen vikten av att följa rekommendationerna.

Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen hade statsepidemiolog Anders Tegnell ett budskap till gravida:

– Det är extra noga för gravida att undvika smitta. Speciellt alldeles innan förlossningen.

Bakgrunden är ny kunskap om coronaviruset som visar att det finns en förhöjd risk för gravida. Nya studier visar att gravida har en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en ökad risk för att barnet föds för tidigt.

Flera svenska studier är även på gång, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Myndigheten har tagit del av opublicerade uppgifter som även visar förhöjd risk hos mamman för bland annat blodproppar och havandeskapsförgiftning. Därför upprepar man nu sina rekommendationer om att gravida ska vara extra försiktiga. Det gäller alla, men särskilt i slutet av graviditeten, från vecka 36.

– Nu vet vi att det finns en högre risk för gravida och vi vill undvika att de behöver intensivvård eftersom det i värsta fall kan få allvarliga följder både för mamman och barnet, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

I kombination med andra riskfaktorer kan risken för allvarlig sjukdom öka.

Som gravid bör du vara extra noga med att följa de rekommendationer som finns, enligt Folkhälsomyndigeten, som att hålla avstånd och undvika sociala kontakter utanför en mindre krets. Gravid bör heller inte exponeras för smitta på sin arbetsplats, och uppmanas även av myndigheten att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY